Партньор на Проватон
 Открийте истинското си предназначение

Открийте истинското си предназначение

Сподели в

Успешните и щастливите следват набор от правила в живота си, който е различен от този на всички останали. Ако идеята за подобряването на вашия живот ви се струва примамлива, то трябва да знаете, че за да постигнете този резултат може да ви се наложи да преминете през голяма лична метаморфоза.

Докато търсих полезни прозрения и съвети за щастието и разпитвах успешни хора за това как успяват да се задържат на върха както в бизнеса, така и в личния си живот, забелязах колко целенасочени всъщност са всички тези хора в подбора си на правилния начин на мислене. Той им позволява да бъдат истински щастливи в своето ежедневие.

Макар че по темата за щастието има изписани хиляди страници, аз ще ви представя няколко прости стъпки, които всеки може да предприеме веднага, за да направи живота си по-хубав:

1. Приемете грешките като нещо нормално

Сър Ричар Брандън, основателя на Virgin Group, е пример за един неконвенционален подход в лидерството, който се е издигнал до почти култов статус. Във Virgin Брансън насърчава и дори празнува грешките и провалите на своите служители.

„За тази над 45 години, в които сме в бизнеса, винаги сме стояли зад нашето мото „Майната му! Да го направим!“(Screw it, let’s do it). Не се срамувайте от грешките си, учете се от тях и опитвайте отново. Правенето на грешки и преживяването на неуспехи е неразделна част от ДНК-то на всеки успешен предприемач. Това важи в пълна сила и за мен“, казва Брансън.

2. Бъдете любопитни

Когато бил попитан от къде произлиза неговия гений, великият учен и изобретател Алберт Айнщайн казал „Нямам никакви специални таланти. Просто съм изключително любопитен“.

Оказва се, че любопитството е супер полезно качество за повечето от нас, не само за Айнщайн. Няколко проучвания установяват, че любопитните хора са по-добри в изграждането и поддържането на връзки с останалите. Освен това, другите хора изпиват привличане и се чувстват по-близки до индивидите, които проявяват любопитство.

3. Открийте истинското си предназначение

Напомняйте си възможно най-често, че целта на живота не е да работите по 10 часа на ден, 5 дни в седмицата в продължение на десетилетия. Истинското ви предназначение е да намерите предназначението си и да се наслаждавате на живота, докато стигнете дотам, стъпка по стъпка. В крайна сметка, вашето наследство ще зависи от отговорите на тези два въпроса:

„По какъв начин ще повлия на живота на другите?“

„На кого служих и какво добро направих?“

4. Забавете темпото

В живота на всички ни съществуват периоди, в които работим твърде много и имаме чувството, че ако не правим нещо продуктивно всеки ден ще се провалим. Забавете темпото и забравете за стремежа към перфекционизъм. Така ще започнете да отделяте повече внимание на онези неща, които ви носят радост и щастие.

5. Бъдете по-спонтанни

Добавете доза спонтанност към ежедневието си, правейки неща, които смятате, че ще ви помогнат да водите един по-здравословен начин на живот. Ако сте в офиса, правете чести почивки, включващи разтягане, разходки, упражнения за дишане, 15-минутни дрямки или някакви игри с колегите. Следващата седмица помислете за някакво ново хоби, с което да се захванете. Изненадайте себе си!

6. Смейте се повече

Според психолозите хуморът може да ви помогне да мислите по-креативно и гъвкаво. В едно проучване група ученици са били помолени да решат пъзели, след като са гледали комедиен клип с Робин Уилямс. Тези ученици са решили 20% повече пъзели от други групи, които са гледали страшни и скучни видеа преди теста. Това не е единствената измерима полза от хумора – смехът води до отделяне на „хормона на щастието“ ендорфин в тялото. Както може да се досетите от името, той ви кара да се чувствате по-щастливи и по-удовлетворени от вашия живот.

7. Научете се да цените повече важните хора във вашия живот

Фразата „Щастлив съм да те видя!“ често се използва като най-обикновен поздрав, но с правилната интонация, тон на гласа и език на тялото, тя придобива по-дълбок смисъл, който не остава незабелязан от другия човек. Тя всъщност му казва „Ти си важен за мен и ценя времето, което прекарвам с теб!“.

8. Бъдете себе си

Как бихте се почувствали, ако всеки ден казвахте само това, което наистина искате да казвате, ако оставахте верни на себе си и се държахте по начин, който отразява това? Представете си щастието и самоуважението, което бихте изпитали. Да бъдете себе си всъщност е много по-лесно и приятно от това да се правите на такъв, какъвто не сте. Когато сте верни на собствените си ценности, виждания и разбирания за света, вие не само ще бъдете по-уверени в решенията, които взимате, но и другите ще ви имат по-голямо доверие. Крайният резултат от всичко това е, че ще имате един значително по-пълноценен и щастлив живот.

…………………………

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *