Партньор на Проватон
 #LOVEERRORS ИЛИ ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА НАСИЛИЕТО

#LOVEERRORS ИЛИ ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА НАСИЛИЕТО

Сподели в

#LoveErrors или “Заблуди в любовта” е кампания на Българския фонд за жените, която цели да повиши чувствителността ни към първите признаци на насилие във връзката. Някои от най-разпространените клишета, които прикриват трудно доловими симптоми на токсичност, са придружени от красиви илюстрации, които да насочат вниманието ни към това, което остава скрито от думите.

Кампанията обръща внимание на различните видове невидимо насилие, които често предхождат първия шамар. Останали неизследвани, превърнали се в клишета, тези заблуди в любовта често служат като оправдание и извинение за унизително отношение, което няма място във връзката между двама души.

Кратките изречения или фрази върху илюстрациите по ефективен и директен начин адресират комплексни проблеми и динамики. “Не ми дава да работя, за да се грижи за мен” на първо четене звучи съвсем безобидно, дори като благороден жест на загриженост. Но действителността, която стои зад тази реплика, може да бъде съвсем различна.

Ограничаването на финансовите ресурси, с които разполага една жена, често е начин да бъде отнета нейната независимост, така че тя да няма изход, ако поиска да си тръгне – ако имаше “Наръчник на насилника”, това щеше да е една от първите стратегии.

Като паяк, който оплита в мрежата си своята жертва, насилникът не удря изведнъж. Той не идва на първа среща с вдигнат юмрук или история за проблемите си с гнева. Той не казва в прав текст, че не ти е позволено да имаш приятели, да носиш дрехи, които не му харесват, и да приоритизираш работата си, когато се налага. Както много жени, които са напуснали такава връзка, споделят – насилието започва постепенно.

От усещането, че стъпваш върху яйчени черупки около него, през отказа да излезеш с онази приятелка, която той не харесва, до страха, че ако кажеш нещо не на място, той ще се ядоса – нездравословната връзка е такава дълго преди в нея да се появи физическото насилие.

Той започва да ограничава социалния ти кръг. Сърди се, когато излизаш с приятели, казва, че не ги харесва или изразява мнение, че те не са подходящи за теб. Изнервен е, когато се прибереш по-късно или забравиш да му се обадиш в определено време. Не харесва тази пола, защото е твърде къса и привлича внимание. Не му е приятно да говориш с други мъже и често ревнува. Не насърчава стремежите и мечтите ти, защото не иска да има конкуренция за ума и сърцето ти – ясно ти показва, че не желае да те дели с работата и интересите ти. Малко по малко той се превръща в единствения източник на смисъл в живота ти. Започва да си позволява обидни и унизителни коментари по твой адрес. Постепенно подкопава самочувствието ти, докато не се разколебаеш в собствената си значимост. Докато не започнеш да се съмняваш, че заслужаваш нещо повече.

Именно върху тази динамика обръща внимание #LoveErrors. Далеч преди физическото посегателство, емоционалното насилие създава подходящата почва чрез контрол, унижение и манипулация. Да виждаме ясно тези червени лампички е важно умение за всяка една от нас. Защото насилието не започва от първата среща. И когато си задаваме въпроса “Тя защо не си тръгне?”, трябва да знаем какво я задържа в омагьосания кръг на насилието.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *