Партньор на Проватон
 Как да превърнем своята ИНТРОВЕРТНОСТ в СИЛА?

Как да превърнем своята ИНТРОВЕРТНОСТ в СИЛА?

Сподели в

Под срамежливата обвивка се крие стихия от талант и качества!

Предпочитате ли разговорите очи в очи пред шумните групови обсъждания в работата? Допада ли ви вечеря в ресторант пред шумен купон, когато искате да се видите с приятели? Или днес искате просто да почетете книга или да гледате филм у дома?

Ако определяте себе си като интроверт, вероятно предпочитате да общувате качествено, а не количествено. Чувствате се комфортно в собствената си компания, но можете да бъдете и отлични комуникатори. Причина за това е склонността на интровертите да вникват в детайлите.

Независимо от кой тип сте – личност, отдаваща по-голямо значение на своя вътрешен свят (интроверт) или на своя външен свят (екстроверт), на следващите редове ще преоткриете особеностите на характера, които може да превърнете в сила. Интровертите ще използват талантите си, без да се притесняват, че трябва да играят образ за нещо, което не са, а екстрвоертите ще открият нов тип подход за комуникация с тях.

Важно да се знае, е, че мозъкът на интроверта третира взаимодействията с хората съссъщото ниво на интензитет, с което обработва случващото се в заобикалящата гo среда. Интровертите обработват всичко около тях и обръщат внимание на всички детайли в околната среда, а не се фокусират само върху хората. Това им помага да вземат информирани решения и да имат гледна точка, базирана на редица фактори. Имат усет към хората и са страхотни стратези.

Всеки от нас е чувал мита, че харизмата е нещо, което се притежава от хора, които спадат към определен тип – винаги енергични, готови да си общуват активно, да се запознават с нови хора, енергични са и винаги са душата на компанията. Това обаче е само една от многото видове харизма. Харизмата може да бъде тиха, но също толкова силно въздействаща. На интровертите обикновено съвсем неоправдано се слагат редица етикети като срамежливост, свитост и дори надменност заради това, че са по-тихи. По време на тази тишина обаче се случват редица процеси, които другите пропускат.

Ако сте интроверт, не бива да мислите, че трябва да бъдете нещо друго, за да общувате успешно. Вие вече притежавате силен набор от качества и поглед над света, които ви дават изключителна преднина и информираност за света около вас и за вас самите. Вашата харизма е от друг тип, друг е и вкусът ви. Под срамежливата обвивка се крие стихия от талант и качества.

© iStock

Ако самите вие сте интроверт или пък сте екстроверт, ето кое е важно да имате предвид за интровертността:

ОТЛИЧНИ СЪБЕСЕДНИЦИ

Интровертите обичат провокирането на по-дълбок разговор, не обичат безсмислено обсъждане на общи теми. Те имат много по-голям интерес да говорят за мечти, планове, искат да научат повече за хората, с които общуват, как те се чувстват, какво мислят. Интровертите предразполагат околните да се чувстват много спокойно да споделят с тях свои лични мисли и желания. Ако имате приятел интроверт, най-вероятно той е вашият личен терапевт, пред който споделяте най-съкровените си тайни. Интровертите истински се интересуват и са много грижовни към близките си, затова никога не биха си позволили да злоупотребят с доверието, което им гласувате.

БИЗНЕС НЮХ

Интровертите могат да бъдат много убедителни, когато сключват сделки. Причина за това, е, че те обръщат внимание и ги е грижа за това, което другата страна казва и иска. Първо слушат, наблюдават, осмислят и оценяват. Така, че след това да могат да предложат най-доброто решение. Когато се занимават с продажби, могат да са много успешни, защото обръщат внимание на детайлите, свързани с клиента, продукта и могат да предвидят перфектния подход за добър резултат. Това ги прави и особено подготвени за неочаквани ситуации. В природата им е да мислят за евентуалните пречки и проблеми. Затова влагат много усилия в предварителното им осмисляне и предотвратяване. Те могат да се справят с трудни и неудобни въпроси, както и със сложни казуси.

ТИХАТА СИЛА

Интровертите не са тихи без причина. Докато мълчат, те всъщност опознават и оценяват обстановката. Те имат нужда да правят това, за да опознаят средата и едва след това се чувстват комфортно да си взаимодействат с околните. Вземат под внимание много повече фактори в един разговор, отколкото останалите си представят. Освен, че ви слушат, те наблюдават емоциите ви и така измерват “емоционалната ви температура”. По този начин знаят точно кое как ви кара да се чувствате. Пълни са с идеи и концепции, могат да предвиждат бъдещи неприятни случки и да ги разплитат като загадка, като са подготвени за почти всяка ситуация с адекватна реакция. Могат да са едни от най-умелите в изграждането на стратегии и планове. Имат навика да обмислят всички възможни резултати от едно действие, което ги подготвя за кризисни моменти, тъй като те са тези, които ще предвидят подобен развой на събитията.

© iStock

ЕФЕКТИВНИ ЛИДЕРИ

Интровертите могат да са много успешни лидери, тъй като обръщат внимание на детайлите и знаят кое е най-доброто решение, както в конкретна ситуация, така и спрямо всеки отделен човек. Те винаги изхождат от гледната точка на взаимно разбиране, те са много емпатични и могат да се поставят в “обувките” на почти всеки и да проявят разбиране. Очаквайте вашият шеф интроверт да бъде винаги подготвен, да можете да разчитате на него и да знаете, че винаги можете да споделите какво ви притеснява и да получите съдействие и подкрепа.

ПРИЛЕЖНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Един интроверт може да бъде и страхотен изпълнител, защото винаги ще се старае да свърши възложените му задачи по най-добрия начин. Ако им се даде възможност да работят самостоятелно и да изградят своя система за работа, ще виждате невероятни резултати. Няма да се налага да ги следите непрекъснато как върви работният процес, защото в тяхната природа е винаги да проверяват няколко пъти, за да са сигурни, че няма допусната грешка.

АКТИВНИ СЛУШАТЕЛИ

Случвало ли ви се е да се опитвате да обясните нещо на някого, но да имате чувството, че говорите на стената? Това е обратното на поведението на интровертите – те винаги ще слушат с внимание това, което искате да им кажете. Вниманието, което отделят, им позволява да отчетат емоциите, които изпитвате и да знаят какъв тип съвет или подкрепа да ви дадат. Ще ви накарат да се почувствате разбрани и чути. Интровертите имат силно развита чувствителност към това какво усещат другите. Те могат да разчитат и анализират хората в подробни детайли – от това как звучи гласът, какви изражения правите, какъв е езикът на тялото ви, какъв подбор от думи използвате. Всичко това допринася за доверието, което ще можете да установите с един интроверт, защото ще усещате, че общуването с тях ви зарежда по един дълбок начин.

СЕБЕПОЗНАНИЕ

Интровертите познават себе си много добре. В главата им непрекъснато се осъществява вътрешен монолог, в който оценяват себе си и изборите, които правят в ежедневните ситуации, както и всичко свързано с тях. Те рядко биха изпаднали в екзистенциална криза и лесно могат да определят своите силни и слаби страни. Знаят кои са, какво искат и кое е важно за тях. За тях може да се каже, че са уверени в себе си и не държат на чуждото одобрение. Не и на всяка цена. Пречупват всичко спрямо тяхното лично мнение и възприятие.

ЛЮБОПИТСТВО КЪМ СВЕТА

Интровертите обожават да учат нови неща, много силно се вълнуват от новите научни открития и изследвания например. В разговор можете да научите от тях изненадващи факти по различни теми. Благодарение на знанията им, от интровертите може да получите ценен съвет за това как да се справите с някое предизвикателство

ЛОЯЛНОСТ

Интровертите никога няма да говорят зад гърба на хората, да лъжат с цел да ви наранят. Вашите споделени тайни, желания, копнежи… ще си останат само между вас, независимо дали приятелството ви ще продължи дълго или не. Интровертите силно ценят своите приятели и независимо от обстоятелствата няма да предадат близките си. Те ще направят всичко да запазят своите приятели и могат да са един от най-ценните, които ще имате.

© Ина Иванова

Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на „Наука за хората“, компания,специализирана в провеждането на обучения по ефективно общуване и невербална комуникация.

Вижте още какво можете да научите от нея от речта ѝ по време на събитие на TEDx състояло се по-рано през този месец:

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *