Партньор на Проватон
 Как да приложим метода на Монтесори вкъщи

Как да приложим метода на Монтесори вкъщи

Сподели в

Кое прави образованието, с което са отраснали създателите на Amazon, Google и Wikipedia, толкова успешно

Когато човек е успешен и неговото състояние наброява милиони, е трудно да остане незабелязан. Може би неговият успех е проста случайност, но какво ако един и същи детайл се окаже общ в живота на няколко известни личности?

Нека нашият пример са тези хора: Джеф Безос, най-богатият човек на планетата и основател на Amazon, създателят на Wikipedia Джими Уейлс, Сергей Брин и Лари Пейдж, които стоят зад Google. Всички те имат нещо общо – освен факта, че и четиримата са мъже, всички те са обучавани по метода Монтесори.

Не само че Мария Монтесори е първата жена, завършила медицинско училище в Италия, тя също e имала смелостта да изправи срещу мнозина, опитали се да й наложат мнението си. Докато работи в психиатрични институции, тя среща деца, смятани за „изоставени от системата“и това дълбоко я шокира. Монтесори решава да направи опит и да ги измъкне от там, като им даде образование и ги обучи да четат и пишат.

Нейният метод, макар самата тя да не харесва тази дума, помага на децата да учат по изключителен начин: насърчава ги да се включат в сетивни преживявания, като се фокусират върху практическия опит вместо върху абстрактната теория.

Монтесори

Подходът на Мария Монтесори е основан върху индивидуалните способности и интереси, което позволява на децата да растат със здравословно самочувствие.

Методът придобива популярност в последните години както на световно ниво, така в България. Първата стъпка към прилагането му е да знаем основните му принципи:

Планирайте пространството и материалите за игри

Най-добрият вариант е да имате кът в дома си с мебели на височината на детето, където то ще има своите играчки и ще може да развива въображението си. Можете да имате и просто маса с материали за рисуване, за оцветяване или с играчки – така малчуганът ще се научи, че това е неговото пространство да твори.

Забравете за наградите и наказанията

Децата трябва да се учат да вършат дейност, защото  тя им носи удоволствие, а не заради поощрение или страх.

Вместо наказание или забрана на дадена активност, научете ги на последствията от пакостите и се съсредоточете върху най-добрия начин за коригиране на грешките.

Уважавайте личната неприкосновеност

За да могат децата да се научат да бъдат независими, е необходимо средата да се адаптира към тях. Времето за хранене например е отличен момент за упражняване на автономия. Дайте на малкия човек правилните прибори за хранене и го оставете да докосва и смесва храната си. Със сигурност вие трябва да оправяте бъркотията след това, но с търпение и любов ще видите еволюцията в процеса на научаване.

Култивирайте увереност

За да придобият увереност в себе си, на децата им е нужно балансирано насърчаване и отбелязване на техните постижения.

Помнете, че границите са проява на грижа

Според Монтесори любовта означава свобода с граници. Целта на метода е децата да растат в структурирана околна среда със самочувствие, да получават уважение и да им се даде възможността да правят неща сами, да бъдат любопитни и да изследват света.

Габриел Гарсия Маркес – носител на Нобелова награда и бивш студент на Монтесори, пише: „Не мисля, че има по-добър метод от този на Монтесори, който да запознава децата с красотите на света и да събужда любопитството им за тайните на живота“

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *