Партньор на Проватон
 Петте книги, които Бил Гейтс препоръчва за лятото

Петте книги, които Бил Гейтс препоръчва за лятото

Сподели в

Милиардерът филантроп Бил Гейтс остава известен като един от легендарните предприемачи, които четат най-много. Той прочита средно по около една книга на седмица. Това прави по 50 книги на година.

Неговата усърдност като читател го направи през годините доверен източник на препоръки за добри заглавия. Бил Гейтс редовно споделя кои книги са го впечатлили – в блога си Gates Notes.

За това лято той препоръчва 5 заглавия, които според него всеки би могъл да вземе със себе си по време на почивката си. Новият му списък с препоръки беше представен в понеделник и е центриран около темата за внезапната промяна. Поради тази причина Гейтс отбелязва, че никое от заглавията не може да бъде счетено за “леко четиво”.

Ето и петте книги, които той препоръчва за лятото на 2019 г. 

“Катаклизъм” на Джаред Даймънд (“Upheaval”, Jared Diamond)

Документалната книга на Даймънд “Upheaval” е изградена върху разбирането, че личните кризи като загубата на любим човек могат да дадат ценни уроци и за нациите. Използвайки индивидуална тактика за разрешаване на проблеми, Даймънд разработва 12 фактора, с които да помогне на страните да се справят с основните си предизвикателства.

Наскоро книгата беше разгледана от “Ню Йорк Таймс” в преглед, в който се твърди, че казусите на Даймънд са изпълнени с неточности и са пригодени да отговарят на специфичната измислена от него рамка. Ако по-младите писатели “някога са били така небрежни, кариерата им щеше да свърши още преди да е започнала”, написа рецензентът.

Гейтс обаче има различен поглед за книгата според написаното от него в понеделник.

“Признавам, че отначало си помислих, че може би е малко странно да се правят заемки от един модел на емоционалния смут на един единствен човек, за да се обясни еволюцията на цели общества”, пише той. “- Но това изобщо не е странно. Разкриващо е”, продължава той.

“Девет пинта” от Роуз Джордж (“Nine Pints”, Rose George)

Гейтс изглежда се интересува от кръвта като човешка даденост напоследък. Миналата година той препоръча “Bad Blood”, историята на провалената “революционна” компания за кръвни тестове Theranos. Гейтс също така е инвестирал в кръвни тестове, предназначени за откриване на болести като алцхаймер и рак.

Това лято той препоръчва “Девет пинта”, книга за жена с предменструално дисфорично разстройство – състояние, което предизвиква силна болка и психическо страдание преди периода. Книгата демонстрира колко регресивни са някои общества, когато става въпрос за осигуряване на безопасни санитарни условия за менструация, но също така отбелязва иновативните начини за диагностициране на хората чрез кръвни тестове. Гейтс коментира, че нейните истории ще “уловят въображението ви” и “накарат кръвта ви да закипи.”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *