Партньор на Проватон
 Вярвам, сигурен съм, разбирам

Вярвам, сигурен съм, разбирам

Сподели в

Както е казал Марк Твен: „Разликата между „почти правилната дума” и „правилната дума” е като разликата между светулката и светкавицата.”

Подборът на точните думи и фрази е от ключово значение за ефективното представяне на вашите идеи. Независимо от това дали представяте нов продукт на ваш клиент, изнасяте презентация пред висшестоящите мениджъри или просто изразявате определено мнение пред колега в офиса, трябва ясно и непоколебимо да демонстрирате, че наистина вярвате в това, което казвате.

Малките промени в езика, който използвате, за да илюстрирате идеите си, може на пръв погледа да изглеждат незначително, но в действителност те ще могат да ви помогнат да предадете по-точно и убедително посланието си. Ето шест думи и фрази, с които да постигнете тази цел:

1. Вярвам

Най-простият и може би най-ефективен начин да покажете, че сте наистина отдадени на определена идея или проект, е като използвате израза „вярвам“. Например, ако кажа на мой партньор: „Вярвам, че този проект представлява отлична възможност да разширим пазарния си дял“, той ще разбере, че съм уверен в неговия успех.

„Вярвам“ е по-силният вариант на фразата „мисля“, която може да се използва в изрази като „Мисля, че това е добра идея“ или „Мисля, че трябва да я назначим на работа“. Тя създава у нас чувството, че изричащият я не е напълно сигурен в това, което казва. Вярвам, от своя страна, показва и решителност.

2. Знам

Друга дума, която показва увереност, е „знам“. В съвременното лидерство се поставя голям фокус върху смирението, което кара много хора да избягват категорични изрази от рода на „Знам, че това ще помогне“. Поставете се на мястото на ръководител на екип, който чува от свой служител думите „Не съм сигурен, че ще успея да завърша задачата навреме“. Добрият лидер ще отговори на това с „Знам, че можеш“ или „Знам, че ще направиш всичко по силите си“.

Вземете за пример и упражненията във фитнеса. Случвало ли ви се е да кажете на треньора си – „Не съм сигурен, че мога да се справя с това“ и той да ви отговори с „ Знам, че можеш!“ Ако отговорът е „да“, то знаете колко мотивационно може да ви подейства тази фраза.

3. Сигурен съм

Когато чуете някой да казва: „Сигурен съм, че този план ще успее“, вие сте по-склонни да слушате внимателно това, което следва, и да приемете предложението по-сериозно, отколкото ако говорещият се е задоволил с по-краткото „Този план ще бъде успее“.

По същият начин, ако кажете на шефа си: „Сигурен съм, че тази среща ще ни помогне да мотивацията на екипа“, той може да ви попита какво ви кара да бъдете толкова убедени в неяния успех, което ще ви даде възможността да представите идеята си и да го привлечете на ваша страна.

4. Уверявам ви

Фразата „Уверявам ви“ също показва силна вярва в думите ви. Някои лидери смятат, че изказвания от типа на „Не съм сигурен за това“ или „Може и да е така“ дават на публиката им усещането, че те са достатъчно искрени и честни с нея, за да споделят своите страхове и съмнения. Наскоро дори чух един мениджър да използва израза „Ето какво ме тревожи“. Запомнете тези фрази, защото те са пример за това какво не трябва да казва един добър лидер.

Вместо тях, използвайте израза „Уверявам ви“. Фрази като „Уверявам ви, че клиентът ще бъде доволен“ или „Уверявам ви, че ще се справим със задачата“ градят истинско доверие. В случаите, когато не сте сигурни в нещо и искате да демонстрирате искреност може да кажете нещо от рода на „Уверявам ви, че отдавам голям внимание на въпроса“ или „Уверявам ви, че ще вземем правилното решение“.

5. Представям си

Този изрази ще ви позволи да пренесете вашата аудитория от настоящето в бъдещето. Например, може да използвате тази фраза, когато говорите за бъдещето на определен проект или програма – „Представям си колко нови клиенти ще ни донесе този проект“. Този начин на говорене показва, че сте ангажирани с изпълнението на плана и че вярвате в неговия успех.

6. Разбирам

Последният израз е по-разговорен, но служи за същата цел като останалите пет. Когато някой ви използва думата „разбирам“, той демонстрира, че е чул, осъзнал и повярвал на това, което сте му казали.

Вземете за пример следната ситуация: Ваш колега ви казва „Искам да поема тази задача“, а вие отговаряте с „Разбирам“ или „Разбирам, че си готов да поемеш тази отговорност“. Това ефективен начин да покажете, че приемате неговото решение и да насочите дискусията в посока начина, по който това може да се случи.

………………………

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *