Партньор на Проватон
 Дискусия даде идеи в полза на децата с аутизъм

Дискусия даде идеи в полза на децата с аутизъм

Сподели в

Педагози, логопеди, психолози, ресурсни учители от варненски детски градини и училища, родители на деца аутисти се включиха в дискусия на тема: „Специалната педагогика за специалните деца и ученици”, инициирана от асоциацията „Да съхраним жената” по проект за социална подкрепа за семейства в социален риск с деца аутисти.

Добри практики, опит и идеи обмениха експерти, гости, родители и екипът, работещ по проекта. Направени бяха и предложения за промяна в нормативната уредба на образованието, в социалната сфера и реформи в здравната система, всичко в полза на родителите и децата с аутизъм.

Всички присъстващи бяха единодушни относно необходимостта от функционирането на такъв център за работа с деца аутисти целогодишно в град Варна. В създадения към асоциация „Да съхраним жената” център за социална рехабилитация и интеграция на деца с проблеми от аутистичния спектър, е предвидено ежедневно да се обучават и получават нужните терапии 20 деца на възраст от 3 до 18 години.

Екипът на центъра, съставен от психолози, логопеди и специални педагози, провежда групови и индивидуални занимания, целящи придобиване на базови умения, с цел  добрата интеграция в общността и  развитие на децата. Услугите на центъра се предоставят напълно безплатно, финансирани от Община Варна, Дирекция „Социални дейности“.

Целта е децата с аутизъм да разгърнат своя потенциал и да пораснат като достойни самостоятелни личности, интегрирани в обществото. Специалната психологическа и терапевтична работа се планира с родителите и обучения за подкрепа на децата в семейна среда.

disku

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *