Партньор на Проватон
 Варна е на първо място по брой на приемни семейства

Варна е на първо място по брой на приемни семейства

Сподели в
Варна е на първо място по брой на приемни семейства, съобщи за Varna24.bg администраторът на инициативата “Приеми ме 2015“ Валентин Пранджев по време на среща на професионалните приемни семейства с представители на Община Варна и областния екип по приемна грижа в Младежкия дом.

На територията на област Варна приемните семейства са 145 със 139 настанени деца. За Община Варна те са 58 с настанени 49 деца. Проектът се реализира на територията на 9 варненски общини.

Приемната грижа е краткосрочна, в нея не е фокусиран определен период за настаняване на дете. Децата се настаняват според заложения профил от родителите, пожелали да станат приемно семейство.

Има приемно семейство, което е успяло да осинови дете, за което се е грижило.

“Не е щастлив края, когато едно дете се разделя с приемните си родители, но те са подготвени за тази раздяла по време на обучението. Раздялата е мъчителен процес, но тази грижа не е за цял живот”, обясни експертът.

В приемните семейства се настаняват деца, които са изпаднали в социален риск или изолация поради една или друга причина. Това е дълъг процес, който обхваща много структури. Целта, е децата да не попадат в институции, а да се отглеждат в семейна среда, обясни Валентин Пранджев.

Какво още каза експертът вижте във видеото!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *