Партньор на Проватон
 Павлин Павлов с поредно предизвикателство – “Дневниците на Гьобелс”

Павлин Павлов с поредно предизвикателство – “Дневниците на Гьобелс”

Сподели в

Офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов отправя поредното предизвикателство към българския читател. След като представи разказа за „мъжете без лице” на командира на Специалния отряд за бързо реагиране Петер Шулц и кулинарните мемоари на легендарния шпионин Маркус Волф, той отново „влиза в кожата” на преводач с откъс от многотомните „Дневници на Гьобелс”.

Публикуваната в „Д-р Йозеф Гьобелс – Дневници 1945 г.” част обхваща период от началото на март до 10 април в последната година от Втората световна война, когато Гьобелс и семейството му се спускат в бункера на фюрера, за да не излязат от там. Това са последните дни на Третия райх, когато съюзническата примка около Берлин се е стегнала докрай, а незавладяната все още територия на Германия напомня, както се изразява Гьобелс, на една не особено дълга, тясна наденица.Дневници

„Гьобелс безспорно е едно от най-изявените лица на Третия райх. В почти всички исторически изследвания на въпросния период той е сочен за „технолог и практик на тоталната война” и „злия демон на новия ред”. Тази представа за един „гигант на тоталната революция” доста контрастира с външния облик на Гьобелс, който е бил обект на, както сочи статистиката, най-многобройните карикатури, вицове и злословия от онова време – заради физическия недъг, куцащата походка, поизкривената му фигура и гъстата тъмна коса. Осъзнал, че с физиката си не става за воин, а с фигурата си не е пригоден за дипломат, Гьобелс избира за свое оръжие речта си, а за свое бойно поле – пропагандата. И двете ги развива и довежда до съвършенство.

Неговият постулат е: „Пропагандата няма нищо общо с истината.” Особено в годините на войната Гьобелс акумулира в себе си цялостната национал-социалистическа система от идеология и практика и се превръща в личностен израз на всичките й расистки, антисемитски, човеконенавистни характеристики. Всички, били те противници или сънародници, за него са само суров материал за осъществяване на замислите му, почва за личностната му изява и реализация”, пише Павлин Павлов в предговора си към „Дневниците”.

Премиерата на „Д-р Йозеф Гьобелс – Дневници 1945 г.” ще се състои утре, 21 май, от 17 часа в Дома на запасните воини във Варна, ул. „Ген. Столетов” №3.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *