Партньор на Проватон
 УЧИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ РАЗПОЗНАВАТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

УЧИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ РАЗПОЗНАВАТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Сподели в

Учителите се присъединяват все по-адекватно към борбата с домашното насилие и вече имат възможност да ползват специално създаден наръчник, озаглавен „Превенция на домашното насилие“, създаден от Български фонд за жените и екип от експерти в сферата на образованието, правото, психологията и проблемите на половото неравенство.

Наръчникът е подобрен вариант на миналогодишното издание, в което са взети предвид коментарите, предложенията и препоръките на експертите и на представителите на образователната общност след проведени срещи с над 80 учители в страната през 2017 г. Изданието представлява инструмент с практически упражнения в помощ на учителите и учениците по темата „домашно насилие“ и е създаден в рамките на проект за повишаване на чувствителността на подрастващите по проблема „домашно насилие“ и за повишаване на капацитета на образователната система за работа по тематаПроектът е финансиран от Министерството на правосъдието.

Като се има предвид, че у нас все още няма цялостна програма или интегрирано учебно съдържание, насочени към познаването на проблема и борбата с него, това е една много добра новина. Защото решаването на всеки проблем и изграждането на отношение към него започва от адекватната информираност. А в това отношение наръчникът на БФЖ дава много добри възможности.

В съдържанието са включени най-различни активности по определени теми, касаещи моделите на поведение на децата и младите хора, нужни, за да се избягват рисковете от ситуации, свръзани с насилие. Също така са дадени много примери за различни кампании, посветени на борбата с домашното насилие, към които учениците могат да се присъединяват или да инициират свои. Това ще им даде възможност да се присъединяват към общности, които се противопоставят на насилието и агресията във всичките им форми.

Това, което е важно да се спомена, е и че всеки родител също може да се запознае със съдържанието на наръчника, за да почерпи опит и знания и да повиши собствената си адекватност по проблема. А оттам, надяваме се, и родителския си подход.

Електронна версия на Наръчника  се намира на интернет страницата на Български фонд за жените за безплатно сваляне и ползване от всички, интересуващи се от темата “домашно насилие” и желаещи да работят за преодоляване на агресията в дома и в училище.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *