Партньор на Проватон
 Възходът на “трезвия бар”

Възходът на “трезвия бар”

Сподели в

На пръв поглед – това е просто поредният стилен бар за коктейли в Ню Йорк, чиято атмосфера изглежда подходяща за селфита в Instagram. Стените са боядисани в елегантно зелено и синьо, мястото изглежда достатъчно уютно, за да можете с лекота да се присъедините към съседски разговор. Менюто включва набор от питиета със съставки като сироп от табак, червена боровинка и пюре от халапеньо, с приятелско напомняне от собствениците, че не се разрешава ползването на лаптопи по време на престоя.

Бруклинският Getaway обаче се различава драстично от останалите локации в района: заведението не предлага никакъв алкохол.

Бар без алкохолни напитки звучи като оксиморон. Като аквариум без риби или пекарна, която не предлага хляб. Но в градове като Ню Йорк и Лондон, където заведенията често служат като втори хол за обитателите на апартаменти с ограничено пространство, дори това предложение за нощен живот може да привлече достатъчно клиенти.

Идеята за Getaway хрумва на Сам Тонис преди 3 години, когато с брат му (въздържател) се опитват да си намерят място за вечерни срещи. Оказва се, че почти всички предложения за нощен живот в Ню Йорк се въртят около алкохола по един или друг начин. Колкото повече Сам разговаря с приятелите си, толкова повече осъзнава, че хората имат интерес и към друг тип заведение.

В отговор на това търсене, той и партньорката му създават бар си с 0% алкохолно съдържание – дори безалкохолните бири, които може да имат остатъчно съдържание на спирт, не са разрешени в менюто (в САЩ, понятието ‘безалкохолно’ може да се приложи към напитки с под 0.5% примес).

Стремежът на Тонис е да създаде „безопасно” място за трезвениците, които избягват дори миризмата на алкохол. И въпреки това Getaway има всичко необходимо за интериора и атмосферата на един истински бар – отваря само вечер, осветлението е приглушено, никой не идва тук, за да работи върху киносценария си.

Заведението, което отваря врати през април, е част от разрастваща се глобална вълна, която се стреми да привлече хората, избягващи алкохол, но все пак искащи да излизат и да се социализират на места с традиционна доминация на спиртните напитки. В Лондон, безалкохолният бар Redemption вече се превръща във верига с три локации. Заведенията предлагат и меню от веган храни без захар и пшеница. Безалкохолният пъб на име The Virgin Mary отвори врати и в Дъблин.

Зони на въздържание

Безалкохолните барове не са нова концепция. В края на XIX в., известен брой “барове за трезвеници” са създадени във Великобритания заради възхода на движението на въздържателите, което проповядва отказ от консумация на алкохолни напитки. Fitzpatrick’s Temperance Bar, основан през 1890 в Ротънстол, северно от Манчестър, продължава да продава коренова бира и питиета от маргаритки и репей.

Различното в новата вълна на безалкохолните барове е в това, че те не се опират непременно на идеята за пълно въздържание.

В Getaway, например, посетителите не са само трезвеници. Тук идват и всички хора, които търсят приятен бар, без да се притесняват от риск да се събудят с махмурлук на следващия ден. Услугата не е насочена ексклузивно към непиещите.

Getaway е част от движението на градските милениали, които преосмислят мястото на алкохола в живота си. 32-годишната Лорелай Бандровски е в тази категория. Миналата година тя започва да организира безалкохолни сбирки под името „Listen Bar” за хора, които искат да разпуснат, без да прибягват към спиртните напитки. Лорелай е работила като консултант за брандове като YouTube и Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, но работата по Listen Bar вече е основното й занимание.

Баровете са място за релакс, затова всички са свикнали да приемат, че алкохолът е задължителна част от преживяването. Но това е само стереотип. Бурният дух на партитата може да се възпроизведе и без неприятните странични ефекти като махмурлук и размити спомени.

“Лудостта” на купоните е основна част от това, към което Бандровски се стреми с тези събития. “Имало е моменти, когато хората са танцували на масите и са пели караоке с цяло гърло. Да се отнасяш добре със себе си, не означава само да бъдеш спокоен и тих.”

Самата Лорелай не е въздържателка, но признава, че липсват достатъчно добри варианти за излизане с приятели, ако човек е спрял пиенето и не иска да си поръчва газирана вода, докато всички останали се глезят със старателно направени коктейли.

Бар културата – от менюто през персонала до собствениците – се стреми да превърне въздържанието в хоби за аутсайдери, споделя тя.

“Моята лична философия е, че питиетата са въпрос на избор. За да се стигне до нова култура на пиене, за разлика от сегашната консумация на алкохол по подразбиране, трябва да уважаваме избора на хората. Трябва да има пространства, които са приятни, забавни и желани за посещаване от всички”, казва още тя.

Изтрезняване?

Този подход на “пиене по избор” все още не се е превърнал в стандарт, но има показатели, че младите хора вече не консумират толкова алкохол, колкото са го правили предишните поколения. През 2016, само 56.9% от пълнолетните британци над 16-годишна възраст казват, че са пили алкохол в предходната седмица. Това е най-ниският регистриран дял от въвеждането на този въпрос през 2005 г. В началото на тази година излезе изследване на International Wine and Spirits Record, според което 52% от анкетираните пълнолетни американци се опитват или са се опитвали в миналото да намалят приема на алкохол.

Милениалите преосмислят начина и моментите, в които употребяват алкохол. Доктао продажбите на бира бележат спад в САЩ, алкохолната индустрия реагира, като въведе повече предложения с ниско или нулево съдържание.

Безалкохолните напитки имат шанса да се превърнат в голям бизнес, дори и на места, които не са изрично за въздържатели. Все по-често високият клас ресторанти включват безалкохолни комбинации към своите менюта за дегустация, наравно с традиционното съчетаване с вино или коктейл. Използват тенденциите като възможност да създават интересни напитки без традиционния алкохолен баласт.

Изпиване на целия бар

Existing Conditions, бар в нюйоркския Гринич Вилидж, е известен с крайно изобретателните си коктейли, от рода на Old-Fashioned от бърбън с вафли и кленов сироп. Тук безалкохолните коктейли имат солидно присъствие в менюто, дори са сред най-скъпите напитки – и като съставки, и като труд.

Едната от напитките, Stingless, изисква мед мелипона, произвеждан от миниатюрни пчели в Мексико, цената на който е $100 за килограм.

Друга безалкохолна напитка е съставена от пречистен крушов сок Comice – за всяка чаша от него са нужни около шест круши, а за целия сезон се доставят около 450 кг плод. Поднасянето само на газирана вода вече не е достатъчно.

Много от сегашната вълна от барове за трезвеници са нови, и тепърва предстои да се разбере дали те ще продължат да се разпространяват и да процъфтяват. В Окланд през 2015, безалкохолен бар затвори след само пет седмици работа. Няма съмнения обаче, че този интерес към безалкохолните напитки за пълнолетни нараства в индустрията на напитките, и това надали ще спре скоро.

Що се отнася до Getaway, собствениците му гледат на него като оригинално предложение в град, пълен със специфични заведения, насочени към специфични интереси. През последния месец бизнесът е бил стабилен. Казват, че „всеки ден се притесняват, че никой няма да дойде, а 20 минути по-късно е претъпкано.

Сред клиентите им са любопитни местни жители, бременни жени и убедени трезвеници. Но целта им е да направят привлекателността на бара масова.

“Има милиони варианти. Ако хората не ни харесват, няма проблем. Могат пак да дойдат. А за онези хора, които искат да бъдат тук, ние сме насреща”, казва Тонис.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *