Партньор на Проватон
 Семейни конфликти – как да блокираме ескалацията им?

Семейни конфликти – как да блокираме ескалацията им?

Сподели в

Тежестта на семейната отговорност не е никак лека и не всеки се справя с нея. Конфликтите са често явление във всяко нормално семейство. Това, че ги има, не означава автоматично, че нещата не вървят. Разногласията са нормални, както и проблемите. Ненормално е, ако не съумеете да се справите с ескалацията на напрежението и не успеете да спасите отношенията си от бушуващия огън.

За да се справяте с назряването и избухването на конфликтите в семейството, вижте как можете да ги управлявате така, че да не допуснете прерастването им в неконтролируема буря.

Вземете дълбоко въздух, пребройте до 10 и напишете чувствата си

Колкото и да не ви се занимава с това в подобни моменти е важно да го направите. Дори да ви се струва налудничаво по средата на конфликта да седнете и да започнете да пишете, дишайки дълбоко, това помага. Преди да сте казали нещо непростимо, опитайте първо да потушите пожара в собственото си сърце, за да можете да вземете трезво решение за проблема и най-вече да изкажете реалните си чувства от ситуацията.

Бъдете открити, когато говорите за чувствата си

Скриването на чувства, независимо дали са положителни или не, вреди на връзката и може да влоши конфликтите ви, когато избухнат. Нагнетяването на напрежение води до взривоопасното им освобождаване, след което често съжалявате за казаното или направеното. За да се предпазите от това, изразявайте по-често лошите и добрите си чувства без да се възпирате.

Покажете уязвимостта си

Да покажете нуждата си от подкрепа и уязвимостта си помага в конфликтите. Обикновено е здравословно да изразите искрена болка от случващото се без да потискате чувствата си. Това действа като стопиращ механизъм и спрямо партньора ви, който инстинктивно възпира и собствения си яд, когато конфликтът протече по този начин. Този механизъм е един добър инструмент за контролиране на нарастващото напрежение.

Бъдете отговорни за действията и думите си

За да успеете да потушите конфликта без да му позволите да ескалира е важно да умеете да владеете ума си независимо от всичко. Внимавайте да не прекрачите определени граници с думи и действия, защото именно те водят до ескалация на напрежението. Съумеете ли да постигнете това умение, конфликтите ви ще продължат да съществуват, но на едно здравословно ниво.

Съсредоточете се върху цялостната картина

Когато човек е в защитна или нападателна позиция е склонен да изкривява нещата в своя полза, за да спечели спора. Помнете, че спечелена битка съвсем не означава спечелена война, а повече нанесени рани. Мислете за цялостната картина, която представлява връзката или бракът ви. Не рушете отношенията си безвъзвратно само за да спечелите някаква си битка.

https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *