Партньор на Проватон
 Интроверти и лидери – 2 в 1

Интроверти и лидери – 2 в 1

Сподели в

Много предприемачи отдават своя успех на работата в мрежа – посещаването на различни събития, запознанството с правилните хора и завързването на разговори, които водят до сключването на бизнес сделки.

Взимайки предвид всичко това, може да изглежда, че екстровертите имат сериозно преимущество в предприемачеството. Въпреки това, зад много от най-успешните компании света стоят именно интроверти. Вземете за пример шефът на Facebook Марк Зукърбърг и легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Всъщност, някои от тези лидери дори смятат, че качествата, характерни за интровертите, са им дали предимство в бизнеса.

От Inc.com споделят коментарите на 8 успешни предприемачи, които са използвали качествата си на интроверти, за да напреднат в бизнеса. Ако сте интроверти, вземете пример от тях и подобрете собствените си лидерски и бизнес умения.

1. Независимост и самодостатъчност

Тъй като интровертите ценят времето, което прекарват насаме със себе си, те по-често намират решение на конкретни проблеми сами, вместо да търсят помощ от някой друг, казва Соломон Тимъти, президент на of OneIMS. Тази самодостатъчност може да бъде голямо предимство в бизнеса.

„Интровертите не се нуждаят от чужди напътствия, подкрепа или вдъхновение, за да продължават напред по своя път. Те винаги могат да намерят мотивация вътре в себе си“, добавя той.

2. Ефективност и консервация на енергията

Според Марио Пешев, главен изпълнителен директор на DevriX, цитиран от Inc.com, лидерите интроверти знаят как да пазят енергията си за важните неща.

„Това води до по-добър контрол върху управлението на процесите, търсенето на информация по структуриран начин и провеждането на срещи с минимален брой на излишни взаимодействия“, казва той.

3. Слушане и наблюдаване

Интровертите обикновено са добри слушатели, които наблюдават отблизо всяка важна за тях ситуация. Тази „суперсила“ може да бъде от огромна полза в комуникацията с други хора, тъй като тя помага на интровертите да задават добри въпроси, които насърчават техния събеседник да говори за себе си.

„Хората ще ви запомнят като страхотен комуникатор, дори и да не сте направили нищо друго, освен да задавате въпроси“, казва Алиша Наваро, президент на 2 Hounds Design. „Това може да ви донесе много нови познания и да ви разкрие възможности, за които дори не сте си помисляли“, добавя тя.

4. Комуникация лице в лице

Тъй като интровертите обикновено се справят по-добре в социалните взаимодействия с един човек (или малка група от хора), Патрик Барнхил, основател Specialist ID, Inc, съветва лидерите интроверти да ръководят екипите си на принципа на срещите на четири очи.

„Срещите на четири очи с вашите служители ще ви позволят да се възползвате от способността си да ръководите екипа си ефективно. Също така, по този начин вие ще изградите нужното доверие и уважение, което ще ви се отплати по късно, когато свикате среща на целия екип и всеки един от служителите ви слуша внимателно, докато говорите“, добавя той.

5. Съпричастност

Интровертите обикновено имат много по-силно развито чувство на съпричастност от екстровертите, което означава, че те разпознават по-добре малките детайли в езика на тялото на своите събеседници и че са наясно с емоционалното им състояние. Според Джъстин Фаерман, съосновател и главен редактор на Conscious Lifestyle Magazine, това може да помогне на интровертните лидери да разберат по-добре истинските чувства на другите хора.

„Това качество води до изграждането на по-добри връзки и взаимоотношения на работното място и до по-голям успех, когато бъде използвано по правилния начин“, казва Фарман.

6. Силни писмени комуникационни умения

Интровертите са мислители, казва Ангела Рут от Calendar. Те може да не са толкова склонни да говорят пред публика, но обикновено са майстори на общуването в писмена форма.

„Интровертите могат да използват дълбоката си емоционалност и разбиране, за да създадат съобщение, което ясно изразява техните мисли и виждания.“, казва Рут.

7. Даване на пример

Джоел Матю, главен изпълнителен директор и основател на Fortress Consulting, отбелязва, че лидерите интроверти, които водят чрез даване на пример, са особено добри в насочването на своите служители в правилната посока.

„По този начин те показват, че няма работа, която да е под достойнството на лидера и че са готови да застанат рамо до рамо със своите служители. Това помага за изграждането на доверие и другарство в екипа. По този начин си гарантирате, че гласът ви ще се чува ясно и силно от всички“, добавя Матю.

8. Самоанализ

Интровертите са по-склонни да си правят самоанализ и интроспекция, казва Никол Муньос от Nicole Munoz Consulting, Inc. Това означава, че лидерите интроверти осъзнават по-добре собствените си грешки и разбират какво е нужно да направят, за да ги коригират – умения, които са от критично значение за личното развитие.

„Добрият лидер , които има способността да вдъхновява другите, трябва първо да се фокусира върху собственото си развитие и професионален растеж, преди да изиска също от своя екип“, добавя тя.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *