Партньор на Проватон
 Храната, която ни прави щастливи

Храната, която ни прави щастливи

Сподели в

Какво да ядем, за да виждат другите по-често усмивката на лицето ни

Храната е определяща не само за здравословното ни състояние, но и за емоционалното. Според учените хранителните съставки са в основата на нашето настроение. От това, което е на масата ни, зависи дали усмивката ще е на лицето ни или ще се борим с унилост и лошо настроение. Нутриционистът Карен Съливан съветва на какви продукти и храни да наблегнем, за да се чувстваме по-щастливи.

– Заложете на протеините, защото аминокиселините имат ключов фактор за повдигане на настроението – те повишават производството на серотонин, който е хормонът, контролиращ настроението и апетита. Всякакъв вид месо и риба съдържат високи количества на протеин. Съдържат и аминокиселината триптофан, която помага за пълноценния ни сън.

– Включете рибата в менюто си заради Омега-3. Особено богати в това отношение са сьомга, треска и херинга. Колкото повече Омега-3 имате в кръвта си, толкова по-голямо е количеството на серотонин и съответно толкова по-щастливи ще бъдете. Не бива да изключвате от менюто си и скумрията, защото проучвания са доказали, че има значителни свойства на антидепресант, възстановява усещането за спокойствие и баланс, повишава енергията.

– Всички витамини от група В са много важни както за здравето и имунната ви система, така и за настроението, защото регулират нервната система и контролират производството и баланса на хормоните на щастието. Затова яжте повече банани, авокадо, пилешко, зърнени продукти, листни зеленчуци.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *