Партньор на Проватон
 “Варненско лято” готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика

“Варненско лято” готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика

Сподели в
От 1 до 11 юни във Варна ще се проведе 27-мото издание на международния театрален фестивал “Варненско лято”. Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон и интересни чужди трупи, съобщиха днес организаторите на фестивала, предаде репортер на Varna24.bg.

“Толкова присърце приемам това издание на фестивала, толкова възхита съм събрала в себе си, да е нещо по-смислено, дълбоко и изненадващо… В това издание има невероятно разнообразие. Сумирано в едно изречение тазгодишната програма се определя от истината, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието и най-вече в изкуството. Мото на фестивала е “Преливащи се театрални реалности”. Надявам се, че ще бъдем полезни на варненския зрител. Това е една публика, която винаги ни е приемала сърдечно. Изразявам лична благодарност на варненската публика, че тя е наш верен спътник”, каза днес актрисата Цветана Манева, която е артистичен директор на фестивала.

Международния театрален фестивал “Варненско лято” е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация “Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна  са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия “Графит“ и др.  Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които  реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с “Арт Офис” – витрина от иновативни и  мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към  специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

Фестивалът е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла “Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата “Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла “забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

Всичко за тазгодишното издание вижте във видеото!

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *