Партньор на Проватон
 Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

Сподели в

Време е за творчество

С график, преливащ от срещи, администриране на проекти, спазване на срокове, дълги конферентни разговори и какво ли още не, за всеки мениджър, независимо от мащаба на бизнеса, който ръководи, намирането на дори няколко минути за творческо мислене е проблем. В същото време обаче единственият начин един бизнес да преуспява е, ако служителите му са насърчавани да визуализират бъдещето смело.

Как да организирате офис, който да провокира творческото мислене и творческия подход?

Целенасочено организираните срещи или специално отделените за това часове от деня изглеждат логичното решение, но практиката показва, че мисълта не се поддава на такъв тип структуриране и ефектът е диаметрално противоположен на намерението.

rubik

Такъв тип сбирки могат да ограничат въображението и потока от идеи, а служителите – да се почувстват притиснати, което пък от своя страна води до мисловен блокаж.

Изобретателността трябва да бъде „отглеждана“ по всяко време, а не само във вторник от 11 до 12 ч. например, и има начини това да се случи.

Не настоявайте за съвършенство

Перфекционизмът е най-големият враг на творчеството. Корпоративна култура, която насърчава и възнаграждава „перфектните решения“, е източник на конфронтация и конкуренция между служителите. Тя не им осигурява необходимата свобода да мислят смело и извън рамките, защото се страхуват, че ще бъдат отхвърлени.

Нужно е точно обратното – създаване на среда, която окуражава служителите да предприемат премерен риск и ги провокира да мислят нестандартно. Тук, разбира се, не трябва да се забравя и балансът между креативно мислене и реализиране на идеите, породени от него. Творчеството не трябва да е самоцелно.

Използвайте възможностите на технологиите

С тяхна помощ можете да проектирате бъдещата среда. Именно отделянето от текущата реалност и излизането от рутината на всекидневието е разковничето към пълното освобождаване на мисълта и въображението.

Променяйте обстановката

Резултатът от промяната на работната обстановка винаги е промяна в начина на разглеждане на проблемите.

Организирайте пространства, различни от традиционната офисна среда, където хората могат да излязат от работната рутина, дори за няколко минути.

work

Така, докато пият кафето си например, ще могат да дискутират и да мислят различно. Импровизирайте неформален обяд, следобедна почерпка без повод и т.н. Понякога дори малка промяна е в състояние да извади служителите от режим „business as usual“.

Делегирайте отговорности

Дайте възможност на екипа си да упражнява по-голямо влияние върху процеса на взимане на решения. Ще се изненадате как това ще отключи креативното мислене и ще разшири спектъра от възможни решения за някои проблеми. Ако някой има различна визия за поставените цели и е готов да постигне други параметри, доверете си и му дайте тази възможност и не се придържайте стриктно към вече заложените планове. От една страна, това ще го накара да се чувства значим, а от друга, ще предложи нови, по-добри идеи, които да надградят първоначалните идеи.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *