Партньор на Проватон
 Когато всичко се обърка

Когато всичко се обърка

Сподели в

Няма нищо изненадващо в това, че повечето хора, които са постигнали някакъв успех, е трябвало преди това да преодолеят не един или два провала в живота си. Истината е, че неуспехите са болезнена, но в повечето случаи неизбежна част от пътя към растежа. Ако подходите сериозно към уроците, които те ви дават, ще откриете, че провалите всъщност ви позволяват да постигнете неща, които сте смятали за невъзможни.  В крайна сметка, единствено от вас зависи дали ще се възползвате от тези възможности.

Много компании, които днес се приемат за олицетворение на успеха в бизнеса, нямаше да съществуват, ако не бяха преминали през трудни периоди, белязани от редица провали. Нямаше да имаме KFC, ако полковник Сандър се беше отказал от усъвършенстването на рецептата си за пържено пиле, след като не успява да постигне желания резултат при над 1000 опита. Компанията Disney можеше да не съществува, ако 22-годшиния Уолт Дисни не беше уволнен от местния вестник в Канзас сити с аргумента, че му липсва креативност. Революционният iPhone можеше никога да не се превърне в реалност, ако Стив Джобс не бе принуден да напусне Apple през 1985 г.

Казаното дотук обаче не означава, че е лесно да се изправите на крака след тежък провал. В повечето случаи първо трябва да си позволите да приемете и осъзнаете негативните чувства, които произтичат от неуспеха, преди да можете да прецените по възможно най-рационален начин какви корекции трябва да направите и как може да се подготвите по-добре следващия път, за да не повторите същите грешки. Както казва главният изпълнителен директор на  InternQueen.com Лаурeн Бергер: „Разберете как да превърнете НЕ-тата в Да-та.“

Ето няколко неща, които ще ви помогнат да бъдете по устойчиви на провалите:

Задавайте си ежедневни предизвикателства

Ако искате да бъдете устойчиви на провалите, трябва да се научите да се чувствате комфортно с дискомфорта. Един от най-добрите начини да постигнете това е като търсите малки предизвикателства с ниски залози, при които евентуалният провал няма да донесе сериозни негативни последици. По този начин ще се научите да гледате на провала като на естествена част от живота, от която никой не е бива пощаден.

Напишете на лист какво мислите и чувствате

Когато осмисляте емоциите, които някакъв ваш провал ви е накарал да изпитате, най-добре е да си ги запишете на лист хартия. По този начин ще се научите да идентифицирате причинителите на негативните мисли и чувства и ще запазите емоционалното си състояние под контрол. Да бъдете устойчиви на провалите не означава, да не им позволявате да ви повлияват по никакъв начин, а да намерите правилната стратегия за ефективно справяне с неуспеха, която да ви помогне да се изправите на крака възможно най-бързо.

Създайте общност

Когато нещата се объркат, имаме чувството, че всички несполуки и проблеми в живота ни са си само наши и че на никой друг не се налага да преминава през подобни препятствия. Това няма как да е по-далеч от истината. Много вероятно е някой ваш познат да преминал през същите трудности и да е излязъл от ситуацията по-силен и по-мъдър. Разговорите с такъв човек могат да ви помогнат да погледнете на нещата от по-различна перспектива.

…………………..

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *