Партньор на Проватон
 Умни са, но не им го казвайте!

Умни са, но не им го казвайте!

Сподели в

Съвременното общество е обсебено от даването на етикета „умен“ на различни хора. Нещо повече, за повечето от нас е от изключително значение да бъдем по-умни от останалите(или поне да ни приемат за такива). В резултат на това в света на бизнеса е станало нормално да хвалите другите, като им казвате колко са умни, без да се замисляте много върху това дали те в действителност са направили нещо, което заслужава подобен комплимент.

Когато казвате на някой, че е умен, какво точно имате предвид? Че е интелигентен и че има обширни познания в дадена област? А може би искате да кажете, че е остроумен и че може бързо да взима добри решения?

В крайна сметка, използването на този етикет като комплимент не казва нищо за конкретното представяне на човека, който по някаква причина е заслужил вашата похвала. В действителност,  тенденцията да наричаме хората „умни“ без да влагаме много мисъл, може да нанесе дългосрочни щети върху тяхното самочувствие и увереност.

Това са няколко причини етикетът „умен“ да бъде по-скоро проблемен, отколкото полезен:

1. Вреди на мотивацията

Според психоложката от Станфорд Карол Дуек, децата, които често са определяни като умни от техните преподаватели в училище, са по-малко мотивирани и развиват фиксиран начин на мислене, което означава, че те приемат започват да приемат за даденост своите интелигентност, умения и таланти и да смятат, че те не могат да бъдат променени по никакъв начин. ова създава огромни проблеми, когато човек е изправен пред нещо, което изглежда, че не е по неговите сили.

От друга страна, хората, които имат начин на мислене, ориентиран към растежа, вярват, че могат да станат по-компетентни можещи, стига да положат нужните усилия, казва Дуек. Интелигентността идва с опита и практиката. Когато имате фиксиран начин на мислене, вие сте по-склонни да избягвате предизвикателствата и да не опитвате нови неща, което означава, че не можете да разкриете пълния си потенциал.

2. Вреди на самочувствието

Когато наричаме само някои хора „умни“, то това означава ли, че другите не са такива? Означава ли, че те са глупави? Веднъж щом получите етикета „глупав“, той може да се превърне в белег върху целия ви живот, който ограничава вашия потенциал и човешка стойност. Ако сте се проваляли на тестове като деца и не сте получавали особено високи оценки в училище, този етикет може да се е превърнал в неразделна част от вашия живот дори в зряла възраст и във вашата работа.

3. Много често този етикет просто не е правилен

Как може да измерите нечия интелигентност? Обикновено хората използват така наречените IQ тестове, но в последните години те станаха известни със своята некоректни формулировки и неточни изводи. Защо тогава повечето хора смятат, че имат нужния капацитет, за да преценяват кой е умен и кой не? Тези хора всъщност сравняват умствените способности на даден човек с техните собствени и с тези на други познати, като междувременно правят множество предположения, които не са подкрепени от никакви факти. Всичко това не е полезно нито за самите тях, нито за онези хора, които те наричат умни.

4. Използва се като пряк път

Етикетът „умен“ е генеричен комплимент, който всъщност не казва нищо конкретно за другия човек. Хората, които получават този етикет, изпитват краткотрайно удовлетворение и дори чувство на гордост, но в крайна сметка те не научават нищо от него. Те не разбират какво всъщност са направили, за да заслужат похвалата, и какви са пропуските, върху които трябва да фокусират вниманието си, за да се представят още по-добре следващият път.

Вместо да използвате етикета „умен“, когато искате да похвалите някой, опитайте един от следните подходи:

– Бъдете по-конкретни

Ако някой се справя с нещо изключително добре, опишете конкретните качества и силните страни, които този човек демонстрира. Може да кажете нещо от рода на: „Показахте наистина креативно мислене. Досега не бях чувал подобни идеи“

– Вместо да набеждавате някой за „глупав“, потърсете това, което му липсва

Може би проблемът е в начина му на поведение. Може би има някакъв проблем в личния му живот, който води до по-лошо представяне. Бъдете любопитни и не прибягвайте до прибързани заключения и раздаване на етикети.

Етикетите са влиятелни и остават дълготрайни белези. Интелигентността е само един аспект от това, което може да допринесе за вашия успех, но тя не е светият граал, за който я представят в бизнеса.

…………………

Лаура Гарнет за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *