Партньор на Проватон
 Вече се оформя модерната визия на Шишковата градинка

Вече се оформя модерната визия на Шишковата градинка

Сподели в

Шишковата градинка се очертава като атрактивен акцент в центъра на Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Въпреки, че зоната все още е разхвърляна строителна площадка, започва да се оформя новата й модерна визия. В момента работници оформят велоалеята, която ще води към Морската градина, изграждат се тротоарните пространства около градинката и се полагат подземните комуникации.

Неотдавна ръководителят на проектантския екип, спечелил конкурса на Община Варна за новата визия на пространството, арх.Жулиан Начев, сподели за медията ни следното:

“Проектът предвижда разширяване на пешеходната зона, създаване на една кръгова велоалея, тротоарите ще бъдат доста разширени. Всички дървета в зоната на Шишковата градинка ще бъдат с метални капаци, за да има по-добра достъпност. Всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати и обезопасени. Преработваме малко формата на градинките в зоната и създаваме голяма тротоарна площ с пейки и изцяло ново обзавеждане. Ще има нова чешма, наречена “Водно огледало” или “Водна атракция”. Допълнително на още едно място, между ул. “Михаил Колони” и ул. “27 юли” ще бъде изградена чешма за обществено ползване, а тази, която ще остане в Шишковата градинка ще има по-скоро декоративен характер.

Важното, което се случва, е че в частта си между Шишковата градинка и площад “България”, ул. “Михаил Колони” става изцяло пешеходна зона. Там се предвижда малко по-луксозен ремонт в унисон с другата пешеходна зона изцяло с клинкерни павета, с нови градинки и кашпи, изработени за проекта от специален вид бетон. Много ново озеленяване ще има. Предстои засаждането на 30 нови дървета в зоната освен градинките, храстите и цветята, които ще бъдат посадени. Ще бъде изградена поливна система и ново осветление.

Долната част на ул. “М. Колони”, която е от Шишковата градинка към бул. “Приморски”, е малко по-бюджетно разработена с нови павета, но бетонни. Там също ще има нови градинки и ново обзавеждане. От Морската градина до Шишковата градинка ще бъде изградена двупосочна велоалея, която ще преминава в еднопосочна кръгова велоялея в кръговата част на градинката. По този начин се създава възможност всички улици, като лъчи на Шишковата градинка, да бъдат захранени впоследствие с велоалеи. Една двупосочна велоалея ще тръгва от пешеходната зона до входа на училището”, обясни арх. Начев.

“Крайният срок на ремонта е май месец, единственото, което би ни забавило, са археологическите разкопки. Средствата, които се влагат в ремонта на цялата зона, са около 2 млн.лв.”, обясни днес Тихомир Тимов от дирекция “Инженерна инфраструктура” в Община Варна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *