Партньор на Проватон
 Твърде много свободно време… Какво всъщност е това?

Твърде много свободно време… Какво всъщност е това?

Сподели в

Повечето хора си мислят, че най-добрите комплименти, които могат да получат от своя шеф са: „Свърши чудесна работа!“, „Имаш око за детайлите“ или пък „Оценявам колко усилия влагаш в работата“.

Тези фрази със сигурност показват признателност и няма как да бъдат приети по друг начин, освен като позитивни и мотивиращи. Проблемът тези похвали е, че те са станали толкова обичайни и клиширани, че в много случаи вашия шеф ги изрича без да влага много мисъл в тях. Разбира се, това не означава, че тези комплименти няма да ви накарат да се чувствате добре, а просто, че някои хора вече ги казват по навик.

Фразите, които в действителност искате да чуете е: „Не знам как имаш толкова много свободно време“ или „Не знам как намираш достатъчно време“.

През цялата ми кариера моите колеги и ръководители са ми казвали не веднъж или два пъти някаква версия на тази фраза. В началото гледах на тези коментари като на някаква забележка или критик, но в последните пет години осъзнах, че тези изказвания всъщност не са толкова негативни, колкото си мислих.

Ето няколко причини да приемете тези фрази като комплимент:

Когато някой ви каже че „имате твърде много много свободно време“, той всъщност има предвид, че сте на прав път.

Първоначално приемах този коментар като подигравателен комплимент. Мислех, че това означава, че работата ми е лесна и че може би трябва да работя по-усърдно.

Днес обаче гледам на тази фраза като на признак, че съм изненадал с нещо моите колеги или ръководители .

Когато някой ви казва че, изглежда, че имате твърде много свободно време, той няма предвид, че сте работили здраво, за да завършите работата си бързо и навреме. По-скоро, той иска да каже, че сте направили някакъв магически трик: цялата ви работа е свършена, а на вас дори ви е останало време за нещо повече. След това сте изполвали това време за работа по проект, който не е част от вашите задължения. Постигнали сте нещо, което другите не са очаквали. Може да е нещо иноватинво и полезно или пък забавно и очарователно, но в крайна сметка никой не знае как сте успели да го направите.

 Да имате повече свободно време не е същото като да работите ефективно или до късно

В свободното си време обичам да рисувам анимационни картинки илюстрации. Може да се каже, че имам заигравка с Adobe Photoshop, Illustrator и InDesign от повече от 15 години. С течение на времето създадох малка детска книжка с рисунки, която включих в програмата за набиране на средства за The Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Това е един проект от типа, който изненадва хората – дейност, която не е свързана строго с работното място. Ако той беше свързан конкретно с работа, то аз щях да бъда просто поредният здраво работещ служител. Когато имате повече свободно време, вие може да вмъкнете вашите хобита и интереси в работата си по уникален начин.

Важно е обаче да не забравяте, че може да си позволите подобни своеволия само ако сте продуктивен служител, който изпълнява задълженията си ефективно и навреме.

Ако не сте компетентен в работата си, а в същото време идвате в офиса с книжка с детски рисунки за набиране на средства за някаква кауза, на която очевидно доста време, то вашият мениджър най-вероятно ще ви каже нещо от рода на: „Вече ще имаш още повече свободно време, защото си уволнен“.

За разлика от повечето професионални успехи, това постижение не може да бъде планирано

Когато започнете да планирате как да направите нещо забавно и интересно в свободното си време, вие губите голяма част от това, което прави тази дейност толкова специална.

Представяте ли си да организирате вашия календар по начин, в който имате периоди озаглавени „Работа върху нещо креативно, което да впечатли другите – между 15:45 и 16:15“? Гледайте на този процес като на еволюция на вашите хобита и интереси. Като работите по тях, в крайна сметка ще можете да ги вмъкнете в работата си по начин, който прави впечатление.

Другата причина да не съставяте планове за интегрирането на личните си проекти в работата е, че не трябва да правите това, за да получите признание и похвала. Тази дейност трябва да произтича по естествен начин от комбинацията между вашите интереси и вашата работа.

Трябва да внимавате със социалните проблеми, които идват от преизпълнението на задачите

Може да се каже, че служителите, който преизпълняват задълженията си, бе са особено популярни сред своите колеги. Когато бях в гимназията, имах преподавател по литература, който бе известен с това, че почти никога не пише високи оценки. Един ден трябваше да представим презентация и есе по книгата „Да убиеш присмехулник“. Това беше в зората на новите компютри Apple II, които предлагаха нови възможности за визуализация на презентациите. Моята презентация беше толкова добра, че получих оценка AAA, две допълнителни AA-та над максималната оценка A.

След моята презентация летвата бе вдигната изключително високо. Както можете да си представите, съучениците ми не останаха особено доволни от този факт и никога не забравиха за случката.

С този пример искам да покажа, че когато преизпълнявате задълженията си, трябва да отделяте специално внимание на социалната обстановка, за да не попаднете в неловка ситуация. Когато започнете да вършите работата на други хора, няма как да не влезете в конфликт.

Да имаш твърде много свободно време означава, че може да използваш работата и хобитата си за създаване на нещо ново и полезно; нещо, което е резултат от вашата страст и което ще изненада другите със своята уникалност. Това кара хората да се чудят къде намирате време за всичко, което сте постигнали.

………………….

Правийн Пипирнени, главен изпълнителен директор на Morphic Therapeutic, за MinutesMagazine.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *