Партньор на Проватон
 Във Варна отварят клуб „Постол Войвода“ за открити уроци по история

Във Варна отварят клуб „Постол Войвода“ за открити уроци по история

Сподели в

Клуб „Постол Войвода“ към Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна ще отвори врати за ученически посещения и открити уроци по история. Това се случва в навечерието на 150-годишнината от рождението на Постол Войвода. Българският революционер е роден на 6 май 1869 г. Той е основна фигура в организацията за Освобождение в Солунски революционен окръг.

Клуб „Постол Войвода“ е изграден към Македонски дом, който е учреден с разрешение на общината от 1925 г. и построен с дарения на македонски бежанци. И в момента в него се пазят експонати от бита на българите от Македония и народни македонски носии с над 100-годишна история. Потомците на някогашните бежанци са донесли във Варна шепа пръст от родната земя. Тя се съхранява в специални сфери в клуба, заедно с информация за сегашните имена на някогашните български селища в Беломорска Македония и по-известните личности, родени в тях.

Днес в клуб „Постол Войвода“ се събират основно потомци на българи – бежанци от Македония. Всяка сряда се изнася лекция на историческа тематика, а всеки петък се провежда литературно четене на различна тема.

Целта е мястото да се превърне в клуб по историческа памет, да бъде привлечена повече младежка аудитория, ученици и учители, запленени от историята. От уредника на клуба Ангел Ангелов може да се научат малко известни факти за истроията на Варненския край, да се чуят спомени на бежанци и участници в исторически процеси и събития, както и да се получи съдействие за организирането на срещи с потомци на бежанци.

Клуб „Постол Войвода“ се помещава на ул. Солун №2 (вход откъм ул. „Русе“). Отворен е всеки делничен ден от 14.00 до 17.30 часа или по предварителна уговорка. Открива се за широката общественост по проект „България и Макединоия – културно-историческо наследство“, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *