Партньор на Проватон
 Млади програмисти, учители и родители се състезават в Деня на Scratch

Млади програмисти, учители и родители се състезават в Деня на Scratch

Сподели в
Снимка: YouTube

Над 150 варненски ученици, учители и родители се очаква да се включат в отбелязването на Международния ден на Scratch във Варна на 12 май от 10 часа в Юнашкия салон. Събитието е организирано от Общината, в партньорство с Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Участниците ще демонстрират знания, умения и компетентности по програмиране и STEM-проекти.

Scratch е среда за програмиране, в която се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

От 2018 г. програмирането със Scratch е включено в учебниците за 3-ти клас по компютърно моделиране. По време на Деня на Scratch, родителите на третокласници ще могат да научат на място какви умения развива компютърно моделиране в училище или в извънкласните форми.

Вече са обявени състезателните категории за Деня на Scratch, в които младите програмисти, техните преподаватели и родители могат да изпращат проекти от 29 април до 10 май 2019 г. Авторите на най-добрите предложения ще получат награди и ще имат възможност да представят своите разработки в Юнашкия салон.

На 12 май за учениците от 3-ти и 4-ти клас е конкурсът за анимация, а от 3-ти и от 7-ми клас – е състезанието за най-атрактивна компютърна игра. За учителите и обучителите е конкурсът за методически разработки, в който могат да се участват по темите „Визуално програмиране със Scratch“, „Изчислително мислене (Computational Thinking) и Scratch“, а също и с проекти „Scratch и STE(A)M“. Ученическите отбори ще се оценяват в конкурса „STE(A)M приятели“, а ако екипът  включва дете и неговите родители, проектът им ще се състезава в „STE(A)M фамилия“. Екипът по компютърни науки на ВСУ „Черноризец Храбър“ е подготвил методически ресурси за учители, които ще предостави в Деня на Scratch.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *