Партньор на Проватон
 Новият храм “Св. Прокопий Варненски” ще е готов догодина

Новият храм “Св. Прокопий Варненски” ще е готов догодина

Сподели в

Новият храм “Св. Прокопий Варненски” ще бъде готов догодина, когато се навършват 210 години от кончината на светия преподобен мъченик.

Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан преди ден при гостуването на премиера Бойко Борисов във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Владиката благодари на министър-председателя за отпуснатите от държавата 300 000 лева за довършването на градежа на църквата, както и още 200 000 лева за ремонта на покрива на митрополитската катедрала.

От своя страна Борисов заяви, че ако има нужда, ще се отпускат още средства. Той посочи, че във връзка с предстоящите събития, свързани с Владислав Варненчик е говорил с унгарския си колега Виктор Орбан да дойде във Варна.

Очакваше се най-новият храм на Варна да отвори врати за Великден, но за довършването му са нужни още средства, съобщиха преди време от църковното настоятелство.

“Слава Богу с помощта на много хора, общината и различни институции, се постигна много добър подем в строителството на църквата. Бяха поставени трите камбанарии със златни покрития ламарина, подарена от две украински семейства. Паралелно с това се осъществява измазване и фино шпакловане на храма, което се явява подготовка за предстоящото изографисване”, коментира преди време отец Георги Великов от църковното настоятелство.

Новият храм “Свети прмчк. Прокопий Варненски” се намира в центъра на Варна – на кръстовището на бул. “Сливница” и ул. “Отец Пайсий”.

Към традиционната архитектура на храма има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет.

Първата копка на храма беше направена на 31 октомври 2006 г от негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил в съслужение със Светия Синод на Българската православна църква в присъствието на гости от поместните православни църкви.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *