Партньор на Проватон
 КАКВО Е STRONG BY ZUMBA И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?

КАКВО Е STRONG BY ZUMBA И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?

Сподели в

Тренирала съм няколко години традиционна зумба, която понякога редувах с кардио тренировките на канго джъмпс, но в един момент имах нужда да забавя темпото и предпочитах пилатес и йога. След това работех толкова интензивно, че нямаше как да си намеря зала с график, който можех да впиша в моето ежедневие и се опитвах да правя определени движения вкъщи. Да си достатъчно дисциплиниран у дома обаче, не е толкова лесно и мнозина от вас ще се съгласят с това. Още повече че социалните контакти в груповите тренировки не са за пренебрегване. Аз лично открих страхотни приятели още  когато тренирах редовно зумба. Сега в залата ме върна отново тя, но по-скоро нейна нова модификация, а именно Strong by Zumba. При нея обаче няма танци и можем спокойно да я причислим към групата на по-силовите и интензивни тренировки.

Признавам, че първия път имах съмнения дали ще издържа целия час, но не само издържах, защото нашата инструкторка Дария в Tancuvai.com спазва баланса на интензивност на упражненията, който е необходим при Strong by Zumba, но и започнах отново да тренирам редовно. Това е малко познат спорт в момента и реших да ви разкажа за него, разбира се, с помощта на моята инструкторка. Оказа се, че този месец се отбелязват три години от създаването на тази относително млада програма на територията на зумбата. Тя се определя като високоинтензивна интервална тренировка и включва движения от бойните изкуства. А в България се появява преди две години.

С какво се различава?

Перфектно се синхронизира с музиката. Да, толкова е надъхваща, че дори и когато си мислите, че не можете да направите и крачка повече, тя ви вдига, за да останете в залата до края. „При повечето подобни програми музиката е на заден план, но в Strong първо се измислят движенията и комбинациите, а после се прави музика в абсолютен синхрон с тях. Това е уникалното. Това, че всяко движение съвпада с всеки бийт, дава невероятна мотивация на хората, кара ги да дадат всичко от себе си и да предизвикат себе си“, споделя Дария, която е инструктор и по зумба, зумба тонинг и канго джъмпс, но успява да открие нещо ново, различно и мотивиращо и в Strong тренировките.

Какви са предимствата?

Работи се само със собственото тегло и тяло, което кара да се задействат всички мускули: на ръце, крака, седалище, коремни мускули и гръб. „В Strong има различни нива за всяко движение: low, base, max. Това позволява да се направи такава тренировка, която всеки човек, независимо от неговото фитнес ниво, може да направи, т.е. не е само за много тренирани хора и атлети, а за всеки“, допълва Дария. Освен това е важно да попаднете на правилния инструктор, но това се отнася за всички групови тренировки. Въпреки че това е интензивна тренировка, след края й съвсем няма да се чувствате изтощени. Напротив, ще усещате тялото си много по-силно и енергично.

А недостатъците? Единствено трябва да се внимава за изпълненията на някои от движенията, за да не се получи контузия, за което следи самият инструктор, но това е риск, който е възможен при всеки спорт, дори и йога.

Стягане, отслабване или тонус?

Със Strong by Zumba ще постигнете и трите неща. Обикновено една тренировка се състои от четири части или така наречените квадранти, като всеки от тях отговаря за определени цели: тонизиране, стягане и кардио. Точно това го прави подходящ както за намаляване на теглото, така и за стягане и повишаване издържливостта на тялото. Минимумът тренировки на седмица е 2 пъти по един час, а максимумът – 3 или 4, защото тялото все пак трябва и да почива. А след великденското преяждане с яйца и козунак със сигурност ще имате нужда да поизхабите калории!

Дария с идейния вдъхновител и главен трейнър на Storng – Ai Lee Syarief

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *