Партньор на Проватон
 Кметът: Аспаруховият парк ще бъде втората Морска градина на Варна

Кметът: Аспаруховият парк ще бъде втората Морска градина на Варна

Сподели в

Проектът за подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на Аспаруховия парк, бе приет на сесия на Общинския съвет на Варна.  „Това е изключително важна тема и част от последователната ни политика за развитие на район Аспарухово. Той беше пренебрегван дълго време, затова поехме ясен ангажимент за превръщането му в един от най-уредените райони на града ни. Паркът е една уникална природна даденост, която искаме да опазим и да превърнем  във втората морска градина на Варна. Абсолютни спекулации са твърденията за строежи – аспаруховци сами виждат на място какво се случва. Ще има алеи, осветление, пейки, зони за спорт, зони за детски забавления и нищо друго, нека не се разказват лъжи на хората в района.  Предвидените параметри за застрояване са минимални – това са санитарни възли, каквито има във всеки парк. Считам, че това, което правим всички заедно за район Аспарухово е изключително важно и дава друга перспектива за развитие. Убеден съм, че този парк ще е от значение не само за района, а за цяла Варна“, заяви кметът Иван Портних.

Планът за Аспарухов парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено. Достъп ще имат единствено колите  на полицията, пожарната и спешна помощ, както и превозните средства, използвани за почистване и поддръжка на алеите и зелените площи. В периферията на парковата зона ще бъдат обособени паркинги, с които ще се сложи край на безразборното паркиране в района.
Това е първата стъпка към подобряването на парковата среда в кв. „Аспарухово“. Представа за новата визия на парка ще даде паркоустройственият план, който предстои да бъде изготвен.
Темата коментира и главният архитект Виктор Бузев: „Към инициативния комитет в Аспарухово съм поел ангажимент, че заедно с гражданите ще правим редакции,  ще допълваме заданието как да изглежда парка.  Когато се обединим, тогава ще се обяви процедура по ЗОП, с конкурс за избор на проектант за паркоустройствения проект за парка.  След това има възлагане на проектиране“.

„Считам, че с проектите, които реализираме в Аспарухово, всеки вижда реалната промяна. Имаше недоверие в хората, факт е обаче, че през последните 5 години ние последователно изпълняваме това, което сме обещали  – изграждане на охранителните канали, които са изключително важни за сигурността на района, обновяване на всички основни пътни артерии – бул. „Първи май“, „Мара Тасева“, „Народни будители“, направихме връзката канал-море, създадохме зона за отдих, за спорт, за детски забавления. Продължаваме работа в западна посока, по протежение на канала“, заяви кметът Иван Портних.

Той допълни, че днес е получено писмо от Фонда на фондовете, осигуряващо общинското съфинансиране на проекта за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината по ОП „Рибарство и аквакултури“.   „Тези дни предстои да подпишем  договор за изграждане на рибарското пристанище, като се надявам съвсем скоро да започне неговото изпълнение“, каза кметът. Той допълни, че в момента вървят съгласувателни процедури с „Морска администрация“ за откриване на възможност за превоз на пътници с корабче от Морска гара до пристанището на „Рибни ресурси“, което общината придоби. „Това ще осигури бърза връзка и до парка в Аспарухово, където, заедно с експерти от Регионалния исторически музей, искаме да обновим и развием района около Аспаруховия вал“, каза Иван Портних.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *