Партньор на Проватон
 Ванухи Аракелян: Съдийското самоуправление недопустимо минимализира и неглижира ролята на административния ръководител

Ванухи Аракелян: Съдийското самоуправление недопустимо минимализира и неглижира ролята на административния ръководител

Сподели в

Тя е брилянтен съдия и трябва не 20 години, а през целия си живот да е ръководител, заяви по неин адрес Даниела Марчева

Ванухи Аракелян застава за втори мандат начело на Апелативен съд-Варна. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В изложението си настоящият и.ф. председател подчерта, че за нея ефективността на съдопроизводството и качеството на правораздаването са основните приоритети, а и сред основните постижения на съдиите във Варненския апелативен район през изминалите 5 години, в които е била негов ръководител. “88% са приключените в тримесечен срок дела. Справедливостта в съдебните решения и срочното произнасяне е кауза за колегите ми в съда”, подчерта Аракелян и допълни, че процентът на отменените съдебни актове в предховния й мандат е едва 5%. “И един да е този процент, ние сме наясно, че зад него стоят хора и съдби. Необходимо е да воюваме за доверието на хората всеки ден”, посочи още и.ф. председател на Апелативен съд-Варна.

“Работа в екип означава дефиниране на конкретни цели, обмен, отчетност и обратна връзка. Няма въпрос от професионалната компетентност на състава на съда, който да не е решаван. Общите събрания са практика, а съставът на съда не е един обикновен сбор от безразлични хора. Натрупаният опит ми позволи да надрасна понятието съдийско самоуправление и да започна една нова политика, в основата на която стои доверието, споделената отговорност и диалогът – тази на споделеното управление”, заяви Аракелян и подчерта, че куражът, който колегите й са й дали и доверието, което са й гласували, са основните причини, поради които се е осмелила да поиска втори мандат начело на Апелативен съд-Варна.

“Считам, че терминът съдийско самоуправление е неточен. Институционално независимият магистрат трудно прилага колективни модели на управление. Считам, че подходящият термин е споделено управление. На следващо място, съдийското самоуправление недопустимо минимализира и неглижира ролята на административния ръководител, а той трябва да има своите отговорности. Защото аз вярвам, че различен свят не се гради от безразлични хора”,заяви Аракелян и увери Съдийската колегия, че се явява в процедурата с ясното съзнание, че няма да е лесно и й предстоят редица пречки, спънки и трудности, но се явява със самочувствието, че концепцията й се основава на здравия разум.

Цветинка Пашкунова се оказа особено впечатлена от медийната политика, която съдия Аракелян е следвала в предходния си мандат и посочи, че за нея 1200 медийни участия за изминалата година, колкото са имали съдиите от Апелативен съд-Варна, е изумителна цифра. “Апелативният съдебен район е и много активен в социалните мрежи. Имаме 5 активно функциониращи фейсбук страници. Използваме всички възможни канали, за да може съдът да говори и да бъде разбран. Изисква се уважение към представителите на медиите. Дълго време стандартно отношение бе това, че съдът говори с актовете си. Комуникацията обаче изисква да поемем риск и да говорим с хората и рискът си струваше”, отвърна кандидатът.

“Колегите от района действително са на мнение, че Варненският апелативен съд е Божи храм, в който Темида е олицетворение на справедливостта. Много съм впечатлена от вашето откровено становище относно съдийското самоуправление. Това е един действителен прочит. В противен случй, ако един административен ръководител се подчинява на всяко решение, но носи отговорността за целия колектив, се губи смисълът, затова, това което практикувате до момента очевидно е залог за вашите успехи”, обърна се Вероника Имова към съдия Аракелян, но я попита за проблемите, които е имала през изминалия мандат и които смята, че стоят пред нея в евентуален следващ такъв. В отговора си тя започна с библейски цитати и заяви: “Не бойте се, дръжте запалени светилниците си. Знам, че ще имам проблеми, имам и до момента. Това, което ми е помагало, е мисленето, че преди да направиш каквото и да е трябва да влезеш в обувките на колегата, както и да имаш абсолютна яснота какъв е конкретният проблем. Трябва да даваш личен пример и трябва да си равно отдалечен и равно близък до всеки”,  отговори Аракелян и посочи, че извън темата за колектива, друг важен въпрос е този за Съдебната палата в морската столица. “Надявам се през следващите 5 години да мога да кажа нещо повече на колегите по този повод”, посочи още тя.

В хода на представянето на Аракелян Олга Керелска изненадващо подходи доста остро към кандидата и припомняйки, че вече е имала два мандата начело на Окръжен съд – Варна и един на Апелативен съд – Варна, я попита как гледа на мандатността, намеквайки, че три години като ръководител й стигат, и не смята ли, че демотивира останалите си колеги да кандидатстват за поста с това, че постоянно участва в процедури за администивен ръководител.“Отношението ми към мандатността е изключително положително. Да, смятам, че два мандата начело на един орган на съдебната власт са напълно достатъчни, за да разгърне един човек своя потенциал. Аз не съм неприлично млада и помня, че имаше председатели с близо 30 години на едно място. Човешко е човек да се измори и да загуби инерция и ентусиазъм, що се отнася до това дали не демотивирам някой от другите потенциални кандидати, аз смятам, че демократичната процедура е налична до крайност. Вероятно – моята сянка е тежка, но мога да кажа, че никога не съм прескачала етапи. Аз нямаше да се явя, ако не усещах подкрепа от съдиите”, отвърна Аракелян.

Очаквано и Атанаска Дишева, която е била съдия в Окръжен съд-Варна, не остана безмълвна и се присъедини към атаката на Керелска, опитвайки се да изведе като критика към кандидата дългия й управленски опит, който се равнява на повече от 20 години. “За мен да съм председател на съда не е самоцел. Няма да отида да се обеся, ако не съм председател, уверявам Ви, напротив – ще си гледам делата с достойнство. Нито съм жертва, нито  герой, но щом съм получила доверието на колегите, щом сме тръгнали заедно по пътя, аз не мога да им обясня защо ги оставям по средата. Те ме издигнаха. Аз прекарвам живота си в съда, но не се гордея с това”, отговори Аракелян.

Боряна Димитрова изрази категорична подкрепа за кандидатурата й. “Тя е безупречен административен ръководител. Всеки го иска, но не всеки го може. Нейната концепция е толкова безупречна, че може да послужи за наръчник и аз категорично ще я подкрепя”, посочи Димитрова. Драгомир Кояджиков също посочи, че за него това е “най-смислената каднидатура”, която е срещал до момента.

“Тя е брилянтен съдия. Тук не считам, че има изчерпване на управленски капацитет и смятам, че тя трябва не 20 години, а през целия си живот да е ръководител”, подчерта от своя страна Даниела Марчева. Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Георги Чолаков и Боян Магдалинчев също изразиха огромното си впечатление от кандидатурата на съдия Аракелян, след което Колегията единодушно, с 13 гласа “за” я назначи на поста.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *