Партньор на Проватон
 “Маратон на четящите хора” – на 126 сцени във Варна

“Маратон на четящите хора” – на 126 сцени във Варна

Сподели в

126 са сцените, на които ще се проведе традиционният „Маратон на четящите хора“ във Варна тази година. С проявата се отбелязва Световния ден на книгата и авторското право (23 април), а идеята е в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии,  да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.  В къщи, в детската градина, училище, клуб, офис, музей, галерия, издателство, университет…

Началото на седемнайсетия Маратон е в 8:30 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Първото събитие се посвещава на бележити годишнини в световния и българския календар – 50 г. от стъпването на Луната и 40-годишнината от първия орбитален полет на космонавта Георги Иванов. И защото луната и звездите са вечните спътници на Земята – точно като книгите на нашите сърца, е озаглавено  “Страници с лунен прах”! Споделянето на любими текстове ще продължи през целия ден.

В Детски и средношколски комплекс ще бъде представена новата детска книга на Райна Пенева “Скарали се буквите”. Очаква се и флашмоб „Аз съм в библиотеката” с ученици от ОУ „Г. С. Раковски” и от ОУ „Васил Друмев”.

В отдел Изкуство ще се реализира  инсталация „Разцъфване на мисълта“ на художничката Виктория Георгиева, а в Американска читалня ще има маратонска прожекция на лунни кадри от емблематичната поредица на НАСА „From the Earth to the Moon”.  От 15 до 16 часа на бул. „Сливница“ 34 в сцена на открито, ще погледнем към новата българска литература с любими страници от български автори.

Вечерта, от 18 часа в читалните зали на библиотеката е  творческата среща с писателя Людмил Станев с представлението  “Малко от малко”  на Движенчески театър “Фракториум Дей” по  негови текстове.

„Приказна нощ в библиотеката” започва от 20.30 часа на 23-ри април и ще продължи до 8.00 на 24-ти април. По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще  пренощуват –  като четат, разговарят,  играят сред книгите в читалните зали на библиотеката.

Пълната програма на Маратон на четенето‘2019 по дни и часове може да бъде намерена на сайта на библиотеката.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *