Партньор на Проватон
 Живот без болка и страх – блаженство или смъртна опасност

Живот без болка и страх – блаженство или смъртна опасност

Сподели в

Представете си живот без болка. Без зъбобол. Без менструални болки. Без артрит.

Една жена, която не изпитва болка, напоследък е във фокуса на медийното внимание ззаради доклад, публикуван в изданието British Journal of Anaesthesia.

Джо Камерън предизвиква интереса на учените, след като навършва 60 години и преминава през обикновно крайно болезнена операция за артрит само с парацетамол за справяне с болката при възстановяването след това. Животът на Камерън е пълен с безболезнени травми. Дори раждането на детето й почти не й повлиява.

Животът без болка може да ви се струва като същинско блаженство. Но случаят с Камерън и начинът, по който разбираме какво означава наистина болката, е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Болката е полезна

Хората с редки генетични заболявания могат да се родят напълно нечувствителни към болката. Те често се самонараняват, когато са млади, и натрупването на травми и микро-травми означава, че те рядко доживяват до зряла възраст.

Това не е изненадващо. Болката играе жизненоважна защитна роля. Тя ни предпазва от травми. Тя ограничава движението ни, когато части от тялото ни са контузени.

Без тази вградена система, бремето на незаздравели контузии в крайна сметка може да ни унищожи.

Камерън е поразително предизвикателство за медицината.

Подробното изследване на прага на болка на Камерън показва, че извън болката от горещина, тя има относително нормални възприятия за болка. Тя споделя за счупени в миналото кости и многобройни белези, което загатва, че нейният дълъг живот поне донякъде е въпрос на късмет.

Раждането на дете е по-лесно за нея, но тя преминава през анестезия с газ. Тя използва парацетамол, но в ситуации, в които повечето от нас биха посегнали към морфина. Нейните възприятия за болка изглеждат намалели в много случаи (често в нейна вреда), но не напълно отсъстващи.

Ключът към нейните необичайни изживявания може би е свързан с друг поразителен факт от нейния живот – липсата й на тревожност или страх. Дори скорошна автомобилна катастрофа изглежда не е предизвикала сериозна реакция у нея.

Какво допринася за появата на болка? Какво се случва в биологичен смисъл?

Анализът на гените на Камерън разкрива, че тя има недостиг на ензима FAAH (амидна хидролаза на мастни киселини), който разлага невротрансмитера анандамид.

Невротрансмитерите са химикали, които влияят върху сигналите между нервните клетки – невроните. Различни лекарства и наркотици имат различен ефект, защото имитират различни невротрансмитери. Prozac възпроизвежда ефекта от невротрансмитера серотонин, а примерно кокаинът подражава на допамина.

Анандамидът, чието име произлиза от думата на санскрит за “блаженство”, е най-добре изученият от образуваните от тялото ни невротрансмитерни молекули, известни като канабиноиди.

Както подсказва името им, ефектът от канабиноидите може да бъде имитиран от активните съставки в марихуаната. Те изглежда имат и сходен ефект. Повишените нива на анандамид понижават болката и тревожността в лабораторни опитни животни.

Тъй като организмът на Камерън не преработва анандамида, той се натрупва в кръвта й. Тя не само че усеща по-малко болка, но и изпитва по-слаба тревожност от болката, която усеща.

Любопитният факт, който тя споделя, е, че нейните усещания са доста сходни с друг странен феномен, отдавна познат на изследователите на болката – този на безболезнените травми след сериозни инциденти.

Много изключително сериозни контузии първоначално са безболезнени. Ранени войници и пострадали в на автомобилни катастрофи често съобщават, че не са изпитали изобщо болка, докато не са се оказали в безопасност. Изучаващият болката учен Патрик Уол твърди, че това е част от важна еволюционна адаптация.

Болката ограничава движението, което е нещо негативно при критични случаи: изглежда необходимо да има система, която да притъпи болката и страха, докато се окажете в безопасност. Вградената ни канабиноидна система вероятно играе жизненоважна роля в този “бушон” за болката.

И наистина, има много убедителни доказателства, подкрепящи тезата, че болката е нещо повече от просто увреждане на тъканите.

В един прочут случай, строител се е оказал в спешното отделение с мъчителна болка и 15-сантиметров пирон, забит в ботуша му. Когато лекарите са махнали ботуша, те са открили, че пиронът е минал между пръстите му. Той изобщо не е бил контузен; болката е била изцяло на психологическа основа.

Очакването и страхът са важен източник на болка. Болката отразява нещо повече от просто контузии и увреждания.

Връзката между ситуацията на Камерън и канабиноидите, образувани от телата ни, подкрепя нарастващия интерес към употребата на базирани на канабис лекарства, които да заменят опиатите.

Обратно, има доказателства, че злоупотребата с опиати често се дължи на способността на опиатите да понижават страха и тревожността, наравно с намаляването на болката. Вероятно канабиноидните лекарства може да постигнат две неща едновременно, като контролират и страха, и тревожностт, но без страничните ефекти от опиатите.

Все още обаче сме далеч от това. Предишни клинични изпитания с FAAH-базирани лекарства са показали противоречиви резултати.

Самата Камерън споделя за “дълготрайни пропуски в паметта”, което подсказва, че канабиноидите, образувани от телата ни, вероятно имат някои общи странични ефекти с марихуаната за развлекателни цели.

Учените някога са смятали болката за прост сигнал за увреждане на тялото. Последните 75 години на научни изследвания по въпроса с болката подчертават комплексността на болката. Връзката между болка и тревожност е критична част от тази картина. Хора като Джо Камерън добавят още един елемент към крайно интересния пъзел.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *