Партньор на Проватон
 Вършенето на няколко неща едновременно може да бъде и полезно

Вършенето на няколко неща едновременно може да бъде и полезно

Сподели в

Понякога мултитаскингът е най-лошото нещо, което може да сторим.

Да вземем за пример писането на съобщение по време на бизнес среща, на която се очаква от вас да дадете предложения за разрешаването на сериозен проблем пред вашата компания. Мултитаскингът в този случай ви гарантира, че ще се справите посредствено и с двете задачи.

Важно е обаче да разберете, че едновременното вършене на няколко неща не винаги е нещо лошо. Всъщност, в работата ми като коуч по управление на времето и в моето ежедневие съм виждал поне няколко примера за случаи, в които милтитаскингът може да ви бъде от полза. Ето и няколко от тях:

Прости организационни задачи

Старая се офисът ми винаги да бъде чист и подреден, но това не означава, че не не намирам процеса, нужен за постигането на този резултат, за доста счукен. Разопаковането на колети, сортирането на документи и почистването на бюрото не са особено интересни и завладяващи дейности, които да ми дадат чувството, че използвам времето си пълноценно.

Именно това е причината мултитаскингът всъщност да бъде ефективен и дори полезен при работата по прости организационни задачи. Аз опитвам да комбинирам тези дейности със слушане на подкаст или разговор с приятел. В крайна сметка, слушането и говоренето ми носят нужната психическа стимулация, за да се справя бързо и безпроблемно с организационните задачи.

Четене

Трудно ще намерите човек, който смята, че четенето не е полезно, но въпреки това много хора така и не намират време за прочитане на една книга. Вместо да се оплаквате от липсата на време и да си търсите оправдания за това, че не четете достатъчно, използвайте моменти, в които така или иначе не можете да правите нещо особено продуктивно, за да разлистите някакво интересно четиво. Например проечете една глава от любимата си книга, докато пътувате към офиса, или пък слушайте аудиокнига, докато обядвате или вечеряте.

Така ще си спестите нервите, които ще ви донесат неефективните и половинчати опити да работите, докато се храните, а и в крайна сметка може да се почувствате вдъхновени и освежени, когато пристигнете на работното си място, след като сте прочели нещо по път към офиса.

Креативно мислене

За да генерира нови и иновативни идеи, мозъкът ви има нужда да бъде в отпуснато състояние. Ако седмите на едно място и си мислите: „бъди креативен“, няма как да ви дойде някакво вдъхновение. Вместо това, трябва да се захванете с някаква дейност, която отваря вратите към творческите мисли.

Например, може да се разходите, да сготвите вечеря или да разгледате промоциите в близкия магазин. Целта е да се занимавате с нещо, което не изисква пълното ви внимание, нещо, което да позволи на ума ви да се скита в пространството. Ще се изненадате колко често човек намира решения на трудни проблеми, когато не мислите за тях.

Разходки

Вече споменахме разходките като добър пример за дейност, която може да бъде комбинирана с творческото мислене, а дори и със слушането на аудиокниги, но това не са единствените начини, по които разходките може да бъдат интегрирани във вашето ежедневие, а те могат да бъдат наистина полезни. Дори 15 минути на ден, отделени за разходки, могат драстично да подобрят вашето настроение и здраве. Две от най-добрите комбинации за висока продуктивност са мобилните срещи и провеждането на телефонни разговори в движение.

Провеждането на т. нар. мобилни срещи зависи от нивото на формалност, вида на връзката, която имате с вашия събеседник и околната среда (времето и нивото на безопасност на района). В най-добрия случай може да проведете среща под формата на разходка, стига времето е хубаво и събеседникът ви е навит за този тип преживяване. Освен това, винаги може да се разходите в офиса, докато провеждате някакъв разговор. Нямате никаква причина да не използвате телефонното обаждане, за да се раздвижите. Това не изисква от вас да отделяте допълнително време и някакви особени усилия. В крайна сметка, движението няма да ви навреди.

Мултитаскингът си е спечелил лоша репутация, но той не винаги е вреден. Вземете предвид тези предложения следващия път, когато правите нещо, което не изисква особено внимание и концентрация.

………………….

Елизабет Грейс Саундърс, коуч по управление на времето и автор „Divine Time Management and How to Invest Your Time Like Money“, за Fastcompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *