Науката на благоденствието – един нов, но много популярен курс в престижния “Йейл”

Науката на благоденствието – един нов, но много популярен курс в престижния “Йейл”

Университетът “Йейл” в САЩ включи курс за щастие и той е един от най-посещаваните в него, разказва в сайта Business Insider Джъстин Мейман, журналист с над 20 години опит, който поддържа седмичен нюзлетър с вдъхновяващи материали на име Ginger и е работил по-рано за медии като Yahoo, Bloomberg, Fox News. 

Оснвната идея на курса на “Йейл” е, че щастието се учи и можем да овладеем изкуството да бъдем по-щастливи чрез поредица от упражнения, разказва той.

Проф. Лори Сантос ръководи курса. Тя е събрала всички данни от изследванията на психологията, за да създаде процес, стъпка по стъпка, с който участниците в курса да могат да стимулират своето собствено щастие.

Курсът се преподава в продължение на 10 седмици и е безплатен онлайн, чрез Coursera. Официалното му име е “Науката на благоденствието” (The Science of Well-Being). Досега е посещаван от над 225 000 души онлайн. Един от всеки четири студенти на “Йейл” е преминавал през него, откакто се предлага в учебната програма.

Проф. Сантос разказва пред Мейман, че курсът е бил изграден от нея поради три причини: за да синтезира това, което психолозите са научили за начините да направим живота си по-добър, за да помогне на студентите в “Йейл” да преодоляват стреса и нещастието си в кампуса и “тя самата за да заживее по-добър живот”.

Мейман споделя, че вече посещава курса от 5 седмици и семинарите му според него са страхотни, въпреки че има и много домашни. Задачите за домашно се концентрират основно върху правенето на ежедневни упражнения, с които участниците да променят навиците си. Така хората разпознават лошите си навици и се отказват от тях, докато развиват и нови, добри навици.

Някои от упражненията, които са избрани и включени на базата на психологията, са следните:

Фокусирайте се върху силните си страни. Първата задача била посещаващите курса студенти да идентифицират силните си отличителни черти и да се префокусират именно върху тях, всеки ден. “Всеки ден участвах в проучване онлайн, което разкри моите 24 най-велики сили”, разказва Мейнман. При него водещи били любовта му да се учи, това, че оценява красотата, лидерството и честността му.

“Ако сте сравнително наясно със себе си, резултатите няма да бъдат за вас голяма изненада. Ключовото е да ги определите и да откриете решения, с които да използвате силните си страни в ежедневнието”, казва той.

Инвестирайте в преживявания. “Аз харча пари предимно за преживявания като да слушам музика на живо, да пътувам, да се храня с интересни ястия, вместо за нови играчки и притежания”, казва той. “Това винаги ме е правило по-щастлив. Сега знам, че научните изследвания го подкрепят”. Сред изживяванията, които създават щастие, са също разходките, посещението на ново място. Оказва се, че предметите ни често губят своята “стойност на щастие” в момента, когато ги купим.

Научете се да се наслаждавате повече. Наслаждаването е актът да отстъпите назад от преживяването, докато то се случва, и да го разгледате и наистина да го оцените. Това ще ви помогне да се почувствате повече присъстващи в настоящия момент. Наслаждаването помага да се радваме на преживяванията за по-дълго.

Една от домашните задачи в курса за щастие на “Йейл” е била всеки да избере момент, в който да се наслаждава, и да го прави всеки ден.

Изразявайте благодарност и говорете мили думи. Едно от упражненията било да бъде съставен списък от 5 неща, за които участниците са благодарни, всеки ден. Изследвания са показали, че ако човек прави това само веднъж седмично, той увеличава щастието си и намалява симптомите си за лошо здраве. Освен това, дарявайте. Наблюденията показват, че мозъците ни са устроени така, че когато даваме награди на другите, ние възприемаме това като възнаграждаване на себе си.

“Освен това, помнете да правите нещата, които вероятно вече знаете, че при вас доказано стимулират щастието ви, като например да правите физически упражнения или да се наспивате колкото е възможно повече”, съветва още Мейман. “Но ключовото тук е да създадете един нов навик, който ще доведе до това да се чувствате по-щастливи. Така че открийте един, който работи при вас и го изпробвайте”, продължава той.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *