Партньор на Проватон
 Цената на времето

Цената на времето

Сподели в

Бърза справка в Google показва, че в банкноти от по 500 евро това са около 2 килограма. Ако обаче ги сложите на китката си под формата на уникален механичен часовник, една единствена бройка в целия свят, то теглото на тези 1 милион евро е почти незабележимо. Броят на нулите губи значението си пред желанието, вълнението, тръпката, възхищението от майсторството на артиста, излизащо извън рамките на човешките възможности.

часовник

Редовните читатели на PREMIUM Lifestyle знаят, че в първия брой на всяка година отделяме специално внимание на новостите в часовникарската индустрия, представени на ежегодното международно изложение за висше часовникарство в Женева – SIHH. Като

единствената българска медия сред акредитираните от цял свят

няма да се посвеним да изтъкнем привилегията да имаме възможността да се докоснем в най-буквалния смисъл до произведения, които повечето хора могат да видят само на снимка. Несъмнено усещането е зашеметяващо – 4 пълни дни, в които надпреварата в категорията „най“ до такава степен завладява сетивата, че е възможно за момент да се „отлепиш“ от земята и да заживееш, макар и за кратко, в паралелна вселена. Докато не те приземи реплика от типа „Да, някъде по света има хора, които нямат ток или вода. А на другия край някой дава 1 милион евро за един часовник“.

Популизъм, несправедливост или суров факт?

Нямаме претенции да отговорим на този въпрос, но можем да зададем още един: „А можем ли да сме сигурни, че човекът, платил 1 милион за часовник, не е отделил още поне толкова за някоя смислена кауза?“

часовник

Разсъжденията за справедливостта в света са безкрайна тема, затова и преценихме да не се фокусираме върху паричната стойност на часовниците, които ще ви представим в следващите дни. Ще се опитаме, както и досега, да пресъздадем възхищението си от майсторството, полета на човешката мисъл, непрестанния стремеж към това да измислиш и създадеш нещо по-добро.

Магията на часовникарството точно толкова сложна и хипнотизираща, колкото това да наблюдаваш как работи един механизъм, задвижван от енергия, страст и много отдаденост.

За изработването на някои от най-редките часовници са нужни стотици часове ръчен труд. А колкото до цената на времето – няма да ви изненадаме, като кажем, че тя зависи от съдържанието му. Понякога 1 секунда може да струва много повече от милиони.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *