Партньор на Проватон
 Кметът Иван Портних участва в среща за дигитализация на образованието

Кметът Иван Портних участва в среща за дигитализация на образованието

Сподели в

Кметът на Варна Иван Портних бе официален гост на среща от цикъла Masterclass Work 4.0, чийто домакин беше Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. „Поздравявам организаторите на това събитие, което провокира диалог за развитие и дигитализация в образованието. Варненският свободен университет е много добър пример в това отношение. Знаете, че една от каузите, за които работим с академичната общност, е Варна да се утвърди като град на знанието. Като община ние инвестираме сериозни средства за развитие на образователната инфраструктура, напредват проектите за нов образователен кампус, за нова сграда на библиотеката. Това обаче не е достатъчно, защото са нужни желание, мотивация за качествено образование на младите хора, което ще гарантира балансираното развитие на града ни. Варна се развива с добри темпове, амбицията ни е да бъдем привлекателно място за цифрово предприемачество, затова подкрепяме всички усилия за развитие на този сектор“, заяви кметът Иван Портних.

 

В дискусията със студенти и преподаватели участваха зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, зам.-кметът Пейчо Пейчев, представители на неправителствени организации, работодатели, преподаватели, студенти. Председателят на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова представи стратегията за дигитализация на образователната и научноизследователска дейност.

 

„Дигитализацията е предизвикателство, защото директно влияе на пазара на труда. Нейното въздействие трудно може да се прогнозира. Като цяло анализ на „Индустрия 4.0“ съществува само в най-развитите страни на Европейския съюз. Но е ясно – работната сила трябва се адаптира към това предизвикателство. В България се предлага една доста плаха стратегия отпреди две години. Големият отсъстващ в този дебат, засега е бизнеса. Затова правим тази провокация – да влезем в университетите и да стартираме дебат по тази тема, заедно с министрите, които са най-готови”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Зам.-министърът на образованието Петър Николов заяви, че министерството от няколко години работи усилено по темата „Дигитализация“, но инвестициите дълго време са били основно в сферата на основното и средното обучение. „В момента приоритет е пробив по „Индустрия 4.0“ и във висшето образование. Тук са големите шансове да се създаде уникален продукт, който да промени и икономиката на страната. Това е голямата ни цел“, коментира той.

 

„Висшите учебни заведения могат да дадат старт за този дигитален диалог, от който имаме нужда. Министерството на труда и социалната политика работи в тази посока. Вниманието е насочено към обучения, вкл. и към работещите в големи предприятия. За нас е важно високо дигитално равнище, което се оказва изискване на пазара на труда“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *