Партньор на Проватон
 Ефектът „фатална жена“ пречи на лидерската кариера

Ефектът „фатална жена“ пречи на лидерската кариера

Сподели в

Красивите жени рядко стават лидери. Това се дължи на ефекта „femme fatale“ (фатална жена на френски език), казват учени от университета Вашингтон в Пулман, САЩ.

Всеки знае, че външният вид оказва значително влияние върху личния живот и кариерата. Предишни изследвания позволиха на специалисти да заключат, че хубавите хора получават повече възможности за кариерно израстване и по-често получават обещаващи работни места в сравнение с личностите с обикновена външност.

Въпреки това, авторите на новото изследване насочват вниманието към факта, че повечето жени, а и мъже, които успяват в бизнеса и стават топ мениджъри, не се отличават с ярка красота, пише medikforum.

Изследователите решили да разберат какво възпира успеха на ослепителните красавици на ръководни постове. Експеримент с участието на мъже и жени е показал, че красивите дами – лидери будят недоверие сред представителите на двата пола и, както отбелязват учените: “Това недоверие не зависи от сферата на работата, нито от каквито и да било други причини”. Според експертите, хората са настроени негативно към идеята да имат красива жена мениджър в Ай Ти компания, в пиар фирма, или дори в болница.

„И двата пола мислят подсъзнателно, че красивите жени са опасни. Мъжете ги възприемат като заплаха за стабилността на семейството, а вторите – за потенциални съперници, които ще нарушат спокойствието“, заявяват изследователите.

Източник: noviteroditeli.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *