Партньор на Проватон
 Трите най-стресови фактора в една връзка

Трите най-стресови фактора в една връзка

Сподели в

Въпреки любовта и щастливите моменти, в една връзка винаги могат да се появят стресови фактори. Когато нивата на стрес се натрупат прекалено, отношенията неминуемо се влошават. Сред всички стресови фактори се открояват 3, които се оказват най-трудно преодолимите.

Несигурност за бъдещето

Това е първата причина, както сред жените, така и сред мъжете, която предизвиква напрежение във връзката и може да доведе до разпада ѝ. Несигурността за посоката, в която вървят отношенията създава високи нива на тревожност най-често у единия партньор. Ако той иска да създаде стабилно семейство, иска деца или си представя съвместно изграждане на общ дом, а другият партньор не поставя тези цели пред себе си в близко бъдеще, това е проблем.

Причините за поява на подобна тревожност могат да са различни от изброените. Достатъчно е да са налице разминавания в представите на двамата партньори по важни за тях показатели, за да възникне напрежение и тревожност.

Най-доброто, което можете да направите, е да говорите за проблема. Честността и искреността са двете основи, на които да стъпите. Много двойки избягват разговорите, защото се страхуват от развоя на събитията след изясняване на проблемите. Предпочитат да мълчат и да чакат, за да не се стигне до евентуална раздяла. По този начин се трупа още по-голям стрес, който в крайна сметка води до същото, но в по-късен етап.

Спорове и разногласия

Следващият най-голям стресов фактор във връзките са споровете, неразбирателствата и поводите за пререкания. Много двойки са на мнение, че щом има поводи за спорове, значи партньорите не са един за друг. Прагът на търпимост за много хора е нисък, което прави появата на разногласия да изглежда по-голяма драма, отколкото всъщност реално е.

За да преодолеете тези скрупули трябва да разберете, че конфликтите са нещо напълно нормално за една връзка. Ненормалното или по-точно онова, което се оказва непреодолимо е тежестта и видът на споровете. До каква степен партньорите са склонни да приемат разногласията си и къде е прагът на търпимост.

Липса на усилия от страна на единия партньор

Третият стресов фактор при много двойки е опасението на единия партньор, че другият не полага достатъчно усилия във връзката, не дава максимума от себе си, не се старае да прави компромиси, не показва интерес към връзката. Това усещане може да се окаже смазващо и непреодолимо. Енергията във връзката невинаги е равномерна при двамата партньори и това е нормално. Не е добре, когато има драстична разлика в нагласата на двамата партньори към отношенията им, реакциите им, оценките, които си дават.

За да намалите стреса във връзката е важно отново да обсъдите притесненията си, за да намерите път към преодоляването им. Не по-малко важно е и да знаете, че невинаги това е повод за притеснения за бъдещето на връзката.

https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *