Партньор на Проватон
 Д-р Десислав Тасков: Системата на здравеопазване работи главно заради морала на лекари и сестри

Д-р Десислав Тасков: Системата на здравеопазване работи главно заради морала на лекари и сестри

Сподели в

На връх Международния ден на здравето, който е и професионален празник на българските лекари и здрави работници, в. „Добруджанска трибуна“ отпечата интервю с варненския уролог и управител на общинската болница в Каварна – д-р Десислав Тасков.

Публикуваме го без съкращения:

– Д-р Тасков, днес е професионалния празник на 
здравето и на всички, които се грижат за него. Как посрещате този ден?

– В частност го посрещам като всеки един работен ден. Разбира се с удовлетворение от работата ни, но и с всички проблеми в българската здравна система. С неравенството. С недостойното заплащане. Всички проблеми, които през годините се задълбочават. Днес виждаме, че здравният министър твърди, че „безвремието” в системата ще бъде променено. За мен това е не безвремие, а лоши времена за здравето на нацията. Време, което изкара здравните специалисти по улиците с плакати „Милост за милосърдието”.

– Всъщност, докато сестрите са по улиците на протести, Българският лекарски съюз се обяви против исканията им.

– Българският лекарски съюз е съсловна организация. В нея всички сме задължени да членуваме, за да практикуваме професията си. Добре е ръководството на Българския лекарски съюз да не забравя, че е организация, която има дълга да представлява цялото съсловие, а не само работещите в големите частни болници. За мен противопоставянето на медицински специалисти – лекари срещу сестри е низост. Няма как да
противопоставиш лекари срещу сестри, които по презумпция работят заедно и са екип, от който зависят здравето и живота на пациентите. Ето защо аз не споделям мнението на Българския лекарски съюз и твърдо се обявявам в подкрепа на медицинските сестри. Не трябва да забравяме, че медицината и здравеопазването никога не са били предназначени за услуга на някаква елитарна част от обществото. Медицината и здравеопазването са възникнали, съществуват и ще се развиват, за да служат на цялото общество. Затова я има тази наука. Това я прави все по-значима и необходима. Още повече, че всеки от нас може да бъде пациент.

– От години слушаме за здравна реформа. Какво се случи до тук по нея?

– Аз лично дори не бих си позволил термина реформа, защото положението е нетърпимо. Остойностяването на труда на лекари и медицински сестри е много важно, но за това болниците трябва да спрат да бъдат търговски дружества. Трябва да се отстранят лимитите. Върховен цинизъм е да се поставя лимит за прием, за палеативна помощ. Особено това важи за онкоболните. Това общо усещане за несправедливост и за нееднаквост, което разделя по райони обществото е недопустимо. Уморихме се от
обещания, говоря като лекар – като един от многото, мислещи по този начин. Ние не можем да продължаваме да съществуваме, камо ли да се лекуваме в система, в която 50 % от средствата излизат от джоба на пациентите. Вярвам, че идва времето за промяна на всичко това. Тук не говоря от името на една или друга партия, а смятам, че говоря от името на всички. Време е това да бъде поето като национален ангажимент и най-после да се случи. Сдружението на общинските болници също е против
целенасоченото разделение в съсловието. Знаете ли, че сестрите в болниците получават в пъти по-ниски заплати от една сестра в детска градина или ясла. Това е обидно. Безобразно е и защото законът не позволява на общините – дори и да имат възможност, да увеличават заплатите в общинските болници.

– Наскоро стана ясно, че в бюджета е заложена целева субсидия за общинските болници.

-Да! Правителството обеща 18 млн. лв. за общинските болници, с които да се увеличат заплатите. До днес – 7 април, не сме получили и стотинка от държавата. Говоря като управител на общинската болница в Каварна. Силно се надяваме широко отразената през медиите подкрепа, да се случи. Няма да спра да припомням, че общинското здравеопазване е в най-неравнопоставена ситуация спрямо болниците в големите градове, университетските и частните болници. Именно общинските болници поемат най-ниско оценените клинични пътеки и освен здравни има и най-силно изразена социална роля. А именно приемат пациентите, които нямат възможност да стигнат до големите лечебни заведения. В момента цялата
система работи единствено заради морала на здравния работник – в лоши условия, неостойностен и неоценен труд, ниски заплати.

– Въпреки проблемите, днес (вчера – бел. ред.) е Международният ден на здравето. Какъв е Вашият поздрав към колегите Ви?

– Поздравявам колегите за достойния труд, за десетките и стотици спасени човешки животи. За това, че не се поддават на апатията и безверието и продължават да работят тук. Още древните са казали „че здравето е по-ценно от най-голямото богатство“. И точно това е нашето призвание. Призванието ни да пазим живота, да даваме надежда, да помагаме на хората да бъдат щастливи. Пожелавам на лекарите и семействата им здраве, щастие и професионална удовлетвореност. И разбира се Надежда за по-добро!

Разговаря Калинка Пенчева

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *