Партньор на Проватон
 Този уикенд “Фестивал вино и храна” превръща Варна в гурме столицата на България

Този уикенд “Фестивал вино и храна” превръща Варна в гурме столицата на България

Сподели в

За седма поредна година Българската асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура, в партньорство с Община Варна, организират „Фестивал вино и храна” – Варна 2019 г., научи Moreto.net.

Фестивалът, който ще се проведе във Варна от 12 до 14 април 2019 г.с любезното домакинство на Varna Mall (бул. “Владислав Варненчик‘‘ 186), продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града.

Петдесет и два щанда, от които на винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти, представят богата и разнообразна гама от продукти, съобразена с всички вкусове.

Фестивалът залага отново на успешната си формула да поднася с подходящото вино определени храни, което води както до по-наситеното усещане на вкусовите характеристики на ястията, така и позволява качествата на отбраните вина да изпъкват.

В гурме-зона “Ресторантът”, организирана от шеф Петър Йоргов и екипа му от Българската асоциация за кулинарна култура, гост-готвачите представят авторски менюта с натурални и екологично чисти продукти.

Съпътстваща програма на „Фестивал Вино и Храна Варна 2019“ ще бъде популяризиране на Черноморския гастрономически туризъм и бранда ‘‘Черноморската кухня‘‘

С какви комбинации от изискани менюта и качествени вина ще ни съблазнят тази година от “Фестивал вино и храна”:

На 12 април Шеф Георги Рахнев и Георги Киров ще приготвят:

Предястие – Микс от зеленолистни салатки с ядки от градински охлюви, зелени аспержи, мариновани с мента, емулсия от магданоз. Аперитивът е Коктейл “Пролет” (“Кампари”, кордиал от зелен чай с жасмин, просеко и газирана вода). Елена Драганчева от “Хляб 100 лета” ще представи хляб с дехидратиран покълнал лимец с матча и заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Основното ястие е Филе от лаврак и Бонбони от коприва, гарнирани с крекер от лимец, с послевкус от сушен домат и крема от анасон. Ястието ще бъде съпроводено от Коктейл “Georgi’s special” (скинос, прясно изцеден сок от лимон, сироп от мащерка, грейпфрут битери, завършени с пухкава пяна.

За десерт: Сладолед от биволско мляко и сос от ягоди и нар, хрупкав крокан с пистачо. За финал ни очаква “Педро Хименес” шери.

Часове на гурме-зоната: 18:00 / 40 места

На 13 април Институтът по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute) към Висше училище по мениджмънт – Варна ще представи:

Меню “Дарове от морето” ( „Крудо” Лаврак, салата миди, пюре от кореноплодни, “кули” от червени чушки. Това меню ще бъде в компанията на Совиньон блан Нобиле 2018, ВИ ‘‘Логодаж‘‘. Елена Драганчева ще представи хляб с люспи от пресован лимец с брашно от маслинови семки и заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Следва менюто “Пушено и свежо”, което включва Топло опушен паламуд / Ябълков “Субис“ / Пяна от лющян / Чипс от домашна юфка / Пролетни картофки / Пясък от орехи. Менюто ще се сервира с Розе от Пино ноар 2017 ВИ “Царев брод”.

За десерт – “Пролетен блян” (Мус от кисело мляко и бял шоколад, туиля от лешници, карамелизирани праскови, гел от праскови и лавандула, кейк от мента)

Часове на гурме-зоната: 12:00/ 40 места; 15:00 / 40 места

На 14 април – Красимир Баналиев и Ани Боланд представят:

Салата “Варна” (Зелена салата, розови домати, ленти от краставици “Гергана”, репички, черни миди, тарама хайвер от калкан, маринован лук, дресинг от маточина, сухар с орехи), която ще бъде поднесена с Анджелика розе, лимитирана серия Шато Копса. Елена Драганчева ще представи Пълнозърнести хлебчета с квас (ръж 50% в т.ч. квас, лимец 50%, покълнал лимец, заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Основното ястие е Свинско Бон филе с черен летен трюфел с Крем от земна ябълка със зряло сирене Гауда, Булгур пилаф със сушени сини сливи, Тартар от син домат на барбекю Big Green Egg, Моркови конфи, Жу с печени червени чушки и салвия. Ястието ще се поднесе с Мелник 55 2018, лимитирана серия “Либера естейт”.

Десертът в последния ден на фестивала ще е Крем Брюле с българска роза и малиново сорбе

Часове гурме-зоната: 12:00/ 40 места; 15:00 / 40 места

Вход за посетители с входен билет е 10.00 лв. за един ден, а талони за зона “Ресторант” за всеки един ден може да бъдат закупени след 16.00 ч. на 12 април на рецепцията на фестивала.

Пълната програма на “Фестивал вино и храна” може да проследите тук

Станете част от Фестивал вино и храна” – една история с вкус от 12 до 14 април 2019 г. и следете за повече интересни новини Фейсбук събитието на фестивала.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *