Партньор на Проватон
 Аудиокнигите са новото черно

Аудиокнигите са новото черно

Сподели в

Аудиокнигите са най-бързо растящият сегмент от издателския бизнес в световен план, казва Лиза Василеварегионален мениджър на Storytel за България. Storytel е шведска публична компания, която предлага аудиокниги в мобилна стрийминг платформа на оригинални езици в 16 държави – в Европа, Азия и Южна Америка. Клиентите й са над 800 000, те са слушали книги в продължение на повече от 200 милиона часа миналата година. От януари Storytel предлага услугите си и в България.

– Госпожо Василева, колко и какво чете българинът?

– Книгите са ценност за българина. Скоро попаднах на изследване, че всеки четвърти човек в България чете книги ежедневно. А тези, които не успяват, казват, че от много задачи не им остава време да го правят. Никой обаче не казва, че няма желание. Ето тук се включва Storytel – нашата стрийминг платформа предлага на абонатите си да слушат аудиокниги, докато правят всичко останало. Книги може да слушате, докато тичате за здраве, докато пътувате в метрото и в колата, докато разхождате кучето или докато готвите вечеря. Светът е пълен с интересни истории и когато те се споделят, това ни прави по-емпатични и креативни.

– Как се случи така, че в последните години аудиокнигите станаха най-бързо растящият дигитален формат на глобалния пазар?

– Най-бързо и успешно се развиват компании и услуги, които подаряват време в истерично забързаната среда. Такива са апликациите, свързани с транспорт, организация на ваканциите, онлайн плащания и т.н. Такава услуга предоставят и аудиокнигите. Със Storytel през телефона си имате неограничен достъп до всичките ни десетки хиляди заглавия на български и английски, което е огромно удобство за потребителите. Аудиокнигите са най-бързо растящият сегмент от издателския бизнес в световен план. Особено голям е интересът именно към стрийминг и on demand – услугите. Ние се шегуваме, че аудиокнигите са „новото черно“, но бързият и глобален растеж на Storytel – компанията ни вече е на 16 пазара на 3 континента – потвърждава, че интересът е наистина голям и устойчив.

– Кои са първите аудио заглавия на български, към които отчитате значим интерес?

– Българските абонати на Storytel могат да избират от над 400 заглавия на български език и над 50 хил. на английски. Грижим се числата непрекъснато да растат и каталогът ни да се запълва от нови, качествени и „горещи“ заглавия, записани от професионални актьори, а понякога и от самите автори. Голяма част от книгите на български са на съвременни родни писатели – Георги Господинов, Алек Попов, Веселина Седларска, Христо Карастоянов, Богдан Русев, Виктор Пасков… Няма да успея да изредя всички. Голям е интересът и към класици като Димитър Талев и Захари Стоянов. Оказва се, че нашите абонати харесват криминални истории от световни имена, еротика, книги за самопомощ, биографии, точно както е и в традиционния издателски бизнес. Особено ни радва интересът към оригиналното съдържание на Storytel. То представлява истории, разказани във формата на аудиосериали, написани специално за нашата платформа и за нашите слушатели. За най-малките сме осигурили каталог в специален детски режим, напълно безплатен, когато е допълнение към действащ абонамент.

– С възхода на технологиите и улеснения аудиодостъп до световната литература увеличава ли се рискът следващото поколение да избягва четеното и да предпочете слушането?

– Нашата статистика показва, че както мишката не уби книжката, така и слушалките няма да го направят. 75% от слушателите ни консумират повече книги, откакто са опитали нашата услуга, а 80% от тях съчетават слушането и с четене. Аудио-то, точно както и електронната книга, е просто още един канал към хубави нови истории.

Автор: Венцислав Савов

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *