Партньор на Проватон
 Още 9 бебета са родени по общинската инвитро програма

Още 9 бебета са родени по общинската инвитро програма

Сподели в

9 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма от началото на миналата година до края на януари 2019 г., съобщиха от дирекция „Здравеопазване” към Община Варна. За периода от 2015 – 2018 година общо новородените, чиито родители са ползвали общинската програма, са 48. За същия период в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са били осигурени средства в размер на 503 000 лева от бюджета на Варна.

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 000 лв. Предвидени са възможности за плащане до 2 000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3 500 лв. – на двойка с донорски генетичен материал.

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция – София, и от НЗОК; двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция – София, като предоставят  медицинска документация за тези опити; двойки, които са показани за извършване на ин витро на естествен (спонтанен) цикъл, при възраст на жената до 43 г.; двойки, които са показани за ин витро процедура с донорски генетичен материал, при възраст на жената до 48 г.

Подробна информация за необходимия набор от общи документи и специфична медицинска документация, необходими за кандидатстване, е достъпен на сайта на Община Варна. Документите се подават на гише №13 на първия етаж в сградата на общината.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *