Партньор на Проватон
 Варненци се обединиха във войната с боклуците на плажа

Варненци се обединиха във войната с боклуците на плажа

Сподели в

Варненци се обединиха във войната срещу боклуците на плажа. Независимо от възрастта – малки, големи и още по-големи, близо 1000 души се включиха в прекрасната инициатива под мотото „Фас Off – да поставим боклука на мястото му“.

Тя започна в 9 часа на Южния плаж във Варна, като целта бе да се съберат фасовете и други отпадъци от пясъка. „Чистим не само фасовете, но и всички остатъци по плажа и прилежащите зони – пластмасови сламки, чашки, амбалаж от бира и безалкохолни и други.

Основната ни цел обаче е да покажем на децата, че не бива да се замърсява. И кампанията да не се провежда веднъж годишно, а всекидневно – пред блока, в който живеем, пред градинката, на спирката, посочи Валентин Димитров, който е един от организаторите.

„Световната статистика показва, че две трети от произвежданите цигари не се хвърлят на обозначените за това места. Освен това, техният филтър е бионеразградим и е в състояние да убие всякакъв живот в 1 литър вода. Проблемът със замърсяването засяга всички страни по света, затова подобни кампании са много полезни“, добави и съмишленикът му Георги Иванов.

На няколко места организаторите на събитието раздаваха на доброволците безплатно чашки, торбички и ръкавици за събирането на отпадъците, които се поставяха на определени места. По-късно боклукът ще бъде извозен към завод за рециклиранена битови отпадъци край близкото село Езерово, където голяма част от него ще бъде преработен.

Инициативата е на неправителствената организация „Благотворителност и спорт“. Подкрепата си дадоха и много спонсори, които осигуриха над 500 награди за участниците в кампанията. Те ще се раздават с томбола в края на кампанията.

Талончетата за участие в нея пък се даваха срещу пълна торбичка с фасове. Награди ще има за всички деца, участници в акцията, увериха организаторите. Подобна акция се проведе успоредно и в още 10 селища в страната.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *