Партньор на Проватон
 Нещастни сте в работата? Опитайте нещо ново

Нещастни сте в работата? Опитайте нещо ново

Сподели в

Едно е да имате някакви трудни моменти в работата, като например когато ваш колега ви напуска или когато сте под голямо напрежение заради наближаващ краен срок по важен проект. Ако обаче се чувствате нещастни през цялото време, то ситуацията е доста по-тежка и изисква от вас да поемете своевременни действия. Няма никаква причина да се примирявате с работа, която ви кара да се чувствате неудовлетворени и нещастни. Вместо това може да предприемете няколко стъпки, с които да промените обстоятелствата в професионалния си живот.

1. Опитайте нещо ново

Може би няма нищо по-лошо от това да имате чувството, че си стигнали до задънена улица в работа. Ако не можете да си спомните последния случай, в който сте получили някаква нова задача или си имали възможността да внесете някакви промени в ежедневната си рутина, то значи е дошло време да излезете от зоната си на комфорт и да потърсите нови възможности в работата. Кажете на шефа си, че искате да поемете някакъв допълнителен ангажимент или му предложете проект, който може да донесе големи дивиденти за компанията. Внасянето на нещо ново в работата ще ви помогне да избегнете скуката и монотонността на ежедневието.

2. Запознайте се с нови хора

Срещите с различни хора от вашата компания може да отворят пред вас врати към нови възможности, за които не сте и предполагали, че съществуват, и да ви помогнат да изградите дълготрайни отношения, които могат да ви бъдат от полза както в професионален, така и в емоционален план. Ако хората, с които контактувате в работата, може да се преброят на пръстите на едната ви ръка, то значи е време да разширите хоризонтите си. Представете се на хората, с които се разминавате по коридорите, или започнете да търсите целенасочено контакти със служители, чиято роля в компанията представлява някакъв интерес за вас. Колкото повече хора познавате в офиса, толкова по-голяма ще бъде подкрепата, на която може да разчитате, когато имате нужда от помощ с някаква задача.

3. Фокусирайте се върху развитието на някакво умение

Подобряването на някакво умение, което е наистина важно за вас, ще повиши самочувствието ви и ще ви превърне в по-ценен служител за компанията. Ако не сте доволни от настоящата си роля в организацията, изберете умение, което може да ви помогне да промените посоката, в която се развива вашата кариера. Научете нов език за програмиране, отидете на курс по маркетинг или потърсете ментор, който да ви напътства за следващата стъпка във вашата кариера.

4. Отделете време за почивка

Лесно е да намразите работата си, ако постоянно сте подложени на огромно напрежение и имате чувството, че нямате време да си поемете дори глътка въздух. Понякога няколко кратки почивки са достатъчни за да промени изцяло начина, по който протича вашия работен ден. Отделяйте време за кратка сутрешна разхода или пък за по-дълги обедни почивки поне два пъти седмично. Ще останете изненадани от това колко освежително може да ви подействат тези кратки паузи.

5. Научете се да казвате „не“

Не е лесно да откажете на вашия шеф, когато бъдете помолени да работите до по-късно, заместите отсъстващ колега или да поемете проект, с който не искате да имате нищо общо. Ако обаче графикът ви е препълнен със задачи и мислите, че поемането на допълнителни задължения ще увеличи напрежението и стреса във вашето ежедневие до непоносими висоти, винаги е по-добре да кажете „не“ , дори ако това означава, че ще разочаровате вашия шеф или колега. Психическото и физическото ви здраве винаги трябва да е на първо място.

Предвид времето, което прекарваме на работно място, всички заслужаваме да получаваме удовлетворение от работата си, или най-малкото да не се чувстваме нещастни, докато изпълняваме задълженията си. Предприемете тези стъпки и ще си гарантирате по-приятни и пълноценни дни в работата.

 

Mъри Бекман за FastCompany.com.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *