Партньор на Проватон
 Най-доброто от SIHH 2019: Bovet, Cartier и Greubel Forsey

Най-доброто от SIHH 2019: Bovet, Cartier и Greubel Forsey

Сподели в

Bovet – изкусна практичност

Ще познаете Bovet по характерния корпус с наклон на циферблата към 6 часа, създаден по идея на собственика на компанията Паскал Рафи. Всеки часовник на марката е проектиран така, че за притежателя на часовника да е лесно да прочете информацията от дисплея, както и да борави без излишни усложнения с механизма.

bovet watch

Новият модел Récital 21, представен на SIHH 2019, не е изключение. Минутната и часовата стрелка са разположени в центъра, като оставят повече място за вечния календар в периферията. С изключение на датата, която се показва чрез индекс, който се върти около часовете и минутите, денят и месецът се виждат през отвори на 12 и 6 часа, а на 3 часа е разположен индикатор за високосния цикъл. Интересен визуален ефект е връщането на индекса на датата в началото на всеки месец, постигнат чрез специално разработения механизъм.

bovet watch

Истинският „гъдел“ за ценителите на часовникарското изкуство е на гърба на Récital 21, откъдето се виждат патентованият секунден механизъм, както и индикаторът на силовия резерв, чийто максимум е 5 дни – впечатляващо постижение, особено за механизъм с вечен календар. Моделът е наличен в титан и червено злато, а фината изработка на циферблата и отделните елементи показват високото майсторство на специалистите от BOVET 1822.

 

Cartier – Красотата във всичките ѝ проявления

Cartier набляга на идеята за постоянно преоткриване чрез някои от емблематичните си модели, които продължават да се развиват с всяка нова интерпретация. Марката представи множество изящни нови творения, а ние подбрахме някои от тях, от които трудно откъснахме очи (и ръце).

cartier watch

Santos de Cartier

Да завладее небето, да издигне духа и да пребори силата на гравитацията: дръзкото наследство на авиатора Алберто Сантос-Дюмон, който през 1904 г. поръчва на Луи Картие първия модерен ръчен часовник, се рее над новата колекция Santos de Cartier. Чистият дизайн, квадратен циферблат с умишлено видими болтове и ергономична каишка веднага издават напредничавата природа на този модел. Лишен от излишни украшения и снабден с кожена каишка от алигатор, новият Santos-Dumont остава верен на елегантността на оригиналния модел от 1904 г. Корпусът е от злато, злато и стомана или изцяло от стомана, с римски цифри, видими болтове и корона със син кабошон, а квадратната форма на циферблата напомня на типичната за онова време геометрия, особено популярна в Париж. Новият модел е съвременно отражениe на стила на Алберто Сантос-Дюмон, който винаги е бил безупречно облечен.

cartier watch santos

Santos de Cartier представя и хронограф в колекцията си, притежаващ един старт/стоп бутон, видим на 9 часа, а reset функцията е интегрирана директно в короната. Един от най-впечатляващите нови модели в колекцията обаче е Santos de Cartier Skeleton Noctambule, чиито мостове са покрити със Super-LumiNova® – специален материал, който на дневна светлина е невидим, но нощем свети, излъчвайки събираната през деня светлина.

cartier watch santos

Baignoire

Един безспорно култов модел за марката, Baignoire започва историята си през 1912 г., когато Луи Картие взима традиционната кръгла форма и я издължава, докато постигне формата на вана (на френски – „baignoire”), откъдето произлиза и името. През 50-те корпусът бил леко извит, докато днес виждаме трансформация, която намира съвършения баланс между чистия дизайн и елегантните линии с почит към модела от 1958 г.

cartier watch baignoire

60-те години носят още един ключов момент в историята на модела Baignoire. Появява се Allongée – уголемен часовник, който се извивал по дължината на дамската китка, комбинирайки шик с елегантност. Тази година моделът се появи в нови версии с инкрустирани скъпоценни камъни по безела или пресъздавайки още по-дръзка визия с „шипове“.

 

Greubel Forsey – изкуството да изобретяваш

Гледайки отвореното сърце на триизмерната конструкция и супероригиналната геометрия на новия модел Art Piece Edition Historique, забелязваме изкусното съчетание от техничност, авангардна естетика и фино часовникарско изпълнение. Моделът е произведен в лимитирана серия от 33 бройки, 11 от които са от платина. Окото е привлечено от нестандартната конструкция на няколко нива, която дава съвсем нов поглед към часовника.

greubel forsey watch

Естествено, първото, на което се спира, е двойният турбийон, величествено разположен на кралско син фон. „Философски часовник“ – така се определя Art Piece Edition Historique, отдавайки специално място на турбийона и индикатора за силов резерв за сметка на часовете и минутите. Това е своеобразна покана към колекционера да „улови мига“ (carpe diem) и да извлече най-доброто от него. Задната страна на часовника също предлага възхитителна гледка с фината изработка на механизма и гравираните подписи на създателите на марката – Роберт Грубел и Стивън Форсей.

greubel forsey watch

Есенцията на марката е събрана в другия модел, представен по време на SIHH, отново произведен в лимитирана бройка от 33 часовника. Balancier Contemporain успешно изпълнява мисията да балансира между скромния диаметър от 39,6 мм, балансираните форми и безупречно функциониране.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *