Партньор на Проватон
 Не е само от пролетта, още 6 причини да изпитвате непрестанна умора

Не е само от пролетта, още 6 причини да изпитвате непрестанна умора

Сподели в

Пролетта вече е тук и температурите постепенно се покачват. Тази неделя страната ни премина към лятно часово време. За много хора смяната на сезоните и превъртането на стрелките с час напред е основната причина за повишена сънливост и отпадналост.

Новият сезон се слави с това, че носи умора, но ако тя продължава по-дълго, трябва да вземете мерки, защото може да е продиктувана от сериозен проблем. Ако сте си легнали рано, но се будите с главоболие и едвам отлепяте глава от възглавницата, ако изпитвате затруднения в извършването на ежедневните си дейности и ви липсва концентрация, ако се прозявате и нямате желание за разходка на чист въздух, то със сигурност страдате от нещо повече от пролетна умора.

Представяме ви 6 възможни причини за тези неразположения:

1. Заседнал начин на живот

Обикновено през зимата на тялото му липсва движение и със затопляне на времето това трябва да се промени, ако иска човек да се чувства добре. „Заседналият начин на живот влияе отрицателно не само на енергийно ниво. Той може да влоши здравето ви, ето защо препоръчваме физически упражнения и диета“, коментира пред Live Strong физиотерапевтът и специалистът по физикална терапия Скот Вайс. Той е категоричен, че човек трябва да поддържа някаква физическа активност по всяко време на годината. Дори и да не излиза от вкъщи с дни и да яде вредни храни, му трябва съвсем малко мотивация да се промени и да започне по-здравословен начин на живот.

За да имате повече енергия през деня, може да започнете с няколко прости сутрешни упражнения вкъщи, лек крос в парка или просто да ходите повече пеша. Колкото повече се движите, толкова по-малко умора ще изпитвате.

2. Анемия

Червените кръвни телца съдържат хемоглобин, който помага за пренасянето на кислород от белите дробове към тъканите. Когато броят им в тялото намалее, се появява анемията. Тя е доста често срещано заболяване, засягащо близо една четвърт от населението на света. Неправилно хранене, някои инфекции, хронични заболявания и нарушения в работата на червата също може да са причина за развитието му.

Ако имате задух, често главоболие, замайване, трудно изкачвате стълби или сте отпаднали почти всеки ден, е добре да се консултирате с личния лекар. Той ще ви пусне някои важни изследвания, едно от които е за нивото на желязото в тялото. Резултатите ще покажат от какво се нуждаете. Може да коригирате диетата си или да започнете определени добавки.

3. Липса на сън

В днешно време повечето от нас имат такова стресиращо ежедневие, че трудно се наспиват. Смята се, че са ви необходими поне 8 часа сън през нощта, за да сте свежи и отпочинали. Ако ставайки сутрин изпитвате умора и нямате желание за нищо, то помислете дали не се нуждаете от повече почивка. Опитайте се да вечеряте и да си легнете по-рано, въобще променете режима си кардинално, за да спите по-пълноценно. След седмица умората ще изчезне. Също така избягвайте да пиете кафе, да ядете сладки неща или да пушите непосредствено преди лягане.

4. Депресия

Тъга, чести позиви за плач, липса на енергия, дори летаргия, нарушения в съня, са основните признаци на депресията. Тя е сериозен проблем, който може да е причина за ежедневна умора. В най-добрия случай продължава 1-2 седмици, но се проточва и с месеци, ако човек не получи адекватна помощ.

Веднъж диагностицирана, депресията е лечима с подходящата терапия.

5. Висока кръвна захар

Ако изтощението ви е всеки ден, то тялото ви иска да покаже, че нещо в него не е наред. Когато нивото на кръвната захар в организма стане много високо, човек получава подобно неразположение, чувства се объркан и разтревожен. Постепенно напълнява и все по-трудно се концентрира. Тези притеснителни симптоми може да са признаци на инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет, поликистоза и други заболявания, на които трябва да обърнете внимание.

6. Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не работи правилно, организмът произвежда повече или по-малко хормони. При хипотиреоидизъм, например, има хроничен недостиг на тиреоидни хормони. Това води до забавяне на нормалните процеси в тялото, което предизвиква покачване на килограмите, изсушаване на кожата, повишена чувствителност към студ, както и непрестанна умора.

Ако не сте диагностицирани с това автоимунно заболяване, но имате определени съмнения, може да посетите личния си лекар за консултация или да отидете на ехография за щитовидната жлеза. Необходимо е да си направите и определени изследвания, с които да проверите дали тя функционира нормално.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *