Партньор на Проватон
 Бул. “Левски” става високоскоростна отсечка?

Бул. “Левски” става високоскоростна отсечка?

Сподели в

80 км/ч ще е разрешената скорост по бул.”Васил Левски”. Тази скорост ще бъде разрешена както в новостроящата се част на варненския булевард, така и по старата част от РЗИ (ХЕИ) до пътен възел “Почивка”.

 

Това предвижда Схемата за скоростен режим на движение, която е част от Генералния план за организация на движението в Община Варна, научи Дарик.

 

Изграждането на бул. “Васил Левски” е най- мащабният инфраструктурен проект във Варна от десетилетия. Новоизграденият участък на булеварда, заедно със съществуващият към момента, ще осигури директна връзка от най-южната част на града до изхода към североизточната част на града.

 

По протежението на новата част на булевард “Левски” ще има общо 4 пешеходни прелеза. Те ще бъдат изградени до стадион “Спартак“, между булевардите “Цар Освободител“ и “Сливница“, между “Сливница“ и Вл. Варненчик“, а на улица “Кракра“ще има и автомобилен, и пешеходен прелез.

 

По-висока разрешена скорост се предвижда за бул.”Владислав Варненчик” – от кръстовището с бул.”Христо Смирненски” до магистрала “Хемус”. До 80 км/ч максимална скорост е заложена и за бул.’Княз Борис I” – между кръстовището с бул.”Цар Освободител” и пътен възел “Почивка”.

 

Това са единствените пътни артерии във Варна, по които ще бъде разрешена по-висока скорост на движение. За всички останали пътища и улици, сред които и пътят за курорта “Златни пясъци”, важи правилото за движение в градски условия и максимална скорост до 50 км/ч, според Схемата за скоростен режим на движение. Документът е одобрен от кмета на Варна Иван Портних на 17 април 2018 г.

 

Съгласно демографската прогноза, заложена в проекта на ОУП, до 2030 година броят на постоянно прогнозно население на община Варна ще достигне 410 050 души, като това е Тенденциалният вариант. Оптимистичният предвижда 530 844, а Футуристичният – 660 884 души.

 

Трайна е тенденцията за увеличаване на МПС във Варна. Още през 2015 г. е премината критичната стойност 350 лични леки коли(ЛЛА) / 1000 жители, а съгласно прогнозата се очаква до 2025 г. да достигне ниво 430 ЛЛА/1000 жители, се отбелязва в Генералния план за организация на движението в Община Варна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *