Партньор на Проватон
 Как да се справите с нечия завист

Как да се справите с нечия завист

Сподели в

На всеки му се случва да се занимава със завистливи хора. Те са навсякъде около нас и ние нищо не можем да напрвим, все пак не можем да контролираме начина, по който се чувстват. Можем обаче да контролираме себе си, тоест начина по който реагираме на техните провокации и нападки.

Едно от нещата, които завистниците правят, е да ни заливат с фалшиви комплименти, които са изпълнени с пасивна агресия. Обикновено го правят не защото имат нещо против нас, а просто страдат от много ниско самочувствие. Не го премайте лично. Един от начините да се справите с това е на свой ред да ги поздравите искрено, когато им се случи нещо хубаво. Това може да ги накара да видят, че сте добър и искрен човек без задни мисли, и да спрат да ви завиждат и да са негативно настроени към вас.

Да използват всяка възможност да омаловажат успехите ви и да парадират с техните е друг номер на завистливите хора. За да се справите с това, на първо място вярвайте в себе си и не се разстройвайте. Те просто се чувстват по-малко успешни от вас. Можете, разбира се, да отговорите с негативизъм, но това няма да облекчи ситуацията. Вместо това, ги поздравете и покажете, че оценявате това, което са направили. Така ще им дадете добър пример и дори можете да прекъснете порочния кръг на тяхната ревност. Все пак, най-накрая ще се почувстват оценени и важни.

Ако се опитват да ви имитират и да правят всичко като вас (още един признак на завистта), се опитайте да го приемете като комплимент. В случай, че ви дразни, се опитайте да поговорите с тях, за да им кажете, че са стойностни точно такива, каквито са, и не е нужно да се променят или преструват.

Завистливите хора за изключително състезателни. Това им дава поле да доказват на себе си постоянно, че са по-добри от останалите. Недейте да им оказвате честта да се състезавате с тях ако не искате, например за повишение в работата. Покажете, че не се интересувате от такива детински игри, и кажете, че не всичко е състезание. Така за в бъдеще те няма да се опитват да ви въвличат в номерата си.

Ако тези хора говорят за гърба ви, просто поговорете с тях. Покажете им, че това не ви е приятно, и ги попитайте какъв е проблемът им. Понеже звистливите хора не обичат да са въвлечени в конфликти, това най-вероятно ще ги накара да спрат да клюкарстват за вас. Дори е възможно това да е повод да премислят и променят цялото си поведение. Ако пък постоянно коментират грешките ви и се радват на провалите ви, просто си припомнете, че никой не е безгрешен. Човек се учи докато е жив и да се издъниш е нормално.

Ако в краен случай този човек истински ви мрази и не можете да решите проблема, просто се откажете да му обръщате внимание. Да са негативни е техен личен избор, за който вие не сте отговорни. Вие просто живеете живота си както ви е приятно и не можете да оправите самочувствието на всеки. Пък и не сте длъжни.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *