Партньор на Проватон
 ФБ група спасява жени от домашно насилие

ФБ група спасява жени от домашно насилие

Сподели в

Анонимна група във фейсбук помага на жени, жертви на домашно насилие. Гарантират абсолютна анонимност за всички, които са ги потърсили.

 

Жените, изпаднали в беда могат да разчитат на компетентна и безплатна помощ от адвокат, психолог, специалисти от фондация “Асоциация Анимус” в София и Кризисния център във Варна са .

 

“Групата е затворена и анонимна, за да няма злоупотреби с нея. Тя функционира от месец, първата седмица от пускането й са ми писали повече от 100 жени, но до групата бяха допуснати едва 14”, разказа за “Нова Варна” основателят ѝ, Гергана Мукова. “Аз одобрявам приемането, приемаме само жени, които наистина са преживяли психически или физически тормоз. Не приемам добронамерени лица, които не са изпитали на гърба си конкретен тормоз, да дават съвети и да успокояват жертвите. За това са специалистите, а и няма как някой, който не е преживял подобно нещо да ги разбере напълно. До момента вече имаме два случая, завършили с успех”, допълни Мукова.

 

Тя споделя, че много често жените, преживели някакъв тип на насилие ги е срам да потърсят помощ.

 

“Освен срамът от преживяното, в много от случаите решаваща роля играе и страхът, особено, ако в семейството има дете. Ако жената няма при кого да отиде, тя стои и търпи. Често не споделя на близките си, за да не ги притеснява или да не бъде укорявана. Тези жени рядко подават сигнал в полицията, защото ги е страх от реакцията на насилвача, и дали това няма да доведе до още по-голяма агресия. Затова е много важно жените жертви на насилие да бъдат посъветвани от специалисти как да постъпят при тяхната индивидуална ситуация”, добави още тя.

 

Гарантирана е пълна анонимност и безопасност. Гергана Мукова, апелира към всички жени, подложени на насилие, както и близки на такива да се свържат с нея, независимо в коя част на България се намират.

 

Телефонът за връзка: 0876 303 083.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *