Партньор на Проватон
 Позиция на ВМРО – Варна относно декларацията на партия ДОСТ

Позиция на ВМРО – Варна относно декларацията на партия ДОСТ

Сподели в

Областното ръководство на ВМРО – Варна изразява дълбокото си възмущение от декларацията на партия ДОСТ, с която се предявява искане за законово признаване на турско етническо малцинство и други малцинствени групи на българска територия.

 

Остро осъждаме последвалото изказване на лидера на партия ДОСТ – Лютви Местан, в което той директно призовава за промяна в Конституцията на Република България, така че турската етническа група да получи официален статут на национално малцинство.

 

Категорично определяме подобни изказвания като антидържавна дейност, изразяваща се в открита пропаганда за разделение на обществото на религиозен принцип, а претенциите за признаване на каквото и да е малцинство на територията на България – като недопустими и противоконституционни.

 

ВМРО – Варна заявява своята безусловна подкрепа за инициативата на заместник-председателя на партията, г-н Ангел Джамбазки, да внесе сигнал до главния прокурор на Република България срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Настояваме г-н Сотир Цацаров да предприеме необходимите действия в защита на държавността, териториалната цялост и единството на българската нация, защото с притеснение определяме това искане като стъпка към претенции за следваща автономия.

 

Припомняме, че на територията на Република България живеят различни етнически общности и групи, НО ВСИЧКИ ТЕ СА НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ЕДИННОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. В този смисъл заявяваме, че протурската партия ДОСТ е в очевидна конфронтация с българските национални интереси и я определяме като противозаконна, тъй като е създадена на етническа и верска основа. А член 11, ал. (4) от Конституцията на РБ ясно посочва: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа…“. Всеки опит за внушаване на разделение на основата на национална принадлежност и национално самосъзнание се определя като недопустим акт според нашето законодателство.

 

Наше твърдо убеждение е, че действията на партия ДОСТ недвусмислено разкриват опитите на правителството на Анкара за намеса и влияние в българския политически живот. След като самият г-н Местан заяви, че декларацията на представляваната от него партия се появява в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент, ясно си даваме сметка, че тя е откровен популистки инструмент за мобилизиране на определени групи от българското общество в навечерието на европейския вот. Ние, както и нашите съратници от организацията на ВМРО – Шумен (Позиция на ВМРО – Шумен от 20.03.2019 г.) сме „против изпращането на депутати на турската държава в Европейския парламент чрез българските избори и имаме визията, че нашите представители трябва да защитават интересите на България и нейните граждани“.

 

Ето защо призоваваме не само нашите симпатизанти и избиратели, но и всички мислещи български граждани да осъзнаят важността на своя глас на 26 май 2019 г., защото залогът е висок, а това е техният принос към фундаменталната ценност за съхраняване на националната сигурност, мира и достойнството на страната – родина на нашите деца.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *