Партньор на Проватон
 “Космическите” варненчета отиват във Вашингтон (СНИМКИ/ВИДЕО)

“Космическите” варненчета отиват във Вашингтон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сподели в

Десет единайсетокласници от Математическата гимназия във Варна заминават за Вашингтон, където ще представят успешните си проекти на конференцията на НАСА за международно космическо развитие в САЩ от 6 до 9 юни.

Общината финансира с 5 000 лв. пътуването.

Те са Кристиян Горанов, Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов, които спечелиха първо място с проекта „Градът на космическия ускорител” в категорията „Голяма група”. Ръководители на екипите са доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума на Морското училище, и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в Математическата гимназия във Варна.


Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия във Варна зае първо място с проекта „GENESIS-369” в категория „Индивидуален участник”.

Младите варненци пребориха конкуренция на 12 899 ученици от над 30 страни.

В международния конкурс тази година участваха 2691 екипа и 12 899 ученици от над 30 страни.

Днес лично ги похвали председателят на парламента Цвета Караянчева. „Ходете и учете, търсете новото, търсете интересното, но се връщайте в България да се реализирате. Гордея, че днес съм тук и мога да стисна ръката на всеки един от Вас, защото това постижение е Ваше, на Вашите преподаватели, на Варна, но това е постижение на цяла България“, заяви  Караянчева.

Кристиян Горанов и Катерина Саматовна разказаха за “Нова Варна” повече за начинанието и за техните мечти.

Вижте във видеата:

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *