Партньор на Проватон
 Разширяват Делфинариума във Варна с открит басейн за атракции през лятото

Разширяват Делфинариума във Варна с открит басейн за атракции през лятото

Сподели в

Името на новороденото бебе делфин ще бъде избрано чрез конкурс

Планира се разширяване и модернизиране на Делфинариума, което включва изграждане на открит басейн със сцена за представления на открито през лятото. Това разкри управителят на Делфинариума Ивелин Симеонов, пише Дарик.

Единственото по рода си в България атракционно съоръжение ще се сдобие и с отделение за майки-родилки и карантинен сектор. Разработеният проект предвижда създаване на комфортни условия и за тюлените, за които се грижат в Делфинариума. Проектът ще бъде реализиран върху парцел, непосредствено до настоящата сграда.

„Проектът предстои да бъде внесен за одобрение в Общинския съвет. Амбициите ни са и срещаме подкрепата на Общината в края на тази година да започнат строителните работи”, уточни Симеонов.

Тази събота в Делфинариума бе представен най-новият му обитател – бебе делфин. Родители са му Доли и Кимбо, които вече имат 3 деца. Новото им бебе бе представено с две безплатни представления.

Откакто е родено малкото на 19 ноември , е неотлъчно до майка си – 35-годишната Доли. А заради раждането му в края на миналата година атракционът спря представления за месец. Най-новият обитател на Делфинариума е много игрив и дори се включва в спектаклите, разкри старши треньорът Илиян Василев. Той разкри, че малкото започва да подражава на по-възрастните делфини след втората си година, а след третата година го поемат треньорите и започва неговото обучение.

В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Практиката доказва, че бебета са много уязвими и смъртността при тях е много висока – 65 на сто, разясни специалистът по морски бозайници Цветан Станев. Той помага на треньорите при работата с делфините от създаването на Делфинариума през 1984 г.

Новороденото делфинче сучe на всеки 10-20 минути. За 24 часа поема около 12 литра високомаслено мляко. При раждането е било дълго около 80 см, а сега е над 120 см. Родило се около 8 кг, като в момента не се знае колко тежи, тъй като досегът с него е забранен. Причината е, че до 6-месечната си възраст делфините са много уязвими. Освен това страдат от всички човешки болести, дори от инфартк и инсулт, изтъкна Станев.

Бебето делфин все още няма име и предстои да бъде кръстено, като името ще бъде избрано чрез конкурс.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *