Партньор на Проватон
 ПРЕХВАЛЕН ЛИ Е ПРОТЕИНЪТ СЛЕД ТРЕНИРОВКА?

ПРЕХВАЛЕН ЛИ Е ПРОТЕИНЪТ СЛЕД ТРЕНИРОВКА?

Сподели в

Не е по-важно какво мислят хората от истината такава, каквато е. Все пак, около това се върти науката. Това, разбира се, понякога означава, че е необходимо дори да променим начина си на мислене, за да постигнем желаните резултати.

Един от предразсъдъците в наши дни е тясно обвързан с тайминга за прием на протеини. Фитнес маниаците поназнайват това-онова по въпроса. В залата винаги има някой, който разнася протеиновия си шейк навсякъде по време на тренировката, за да го изпие веднага след като приключи. И някои наистина се вманиачават в това – ако не си вкарат протеин в тялото веднага, когато са си наумили, започват да се притесняват дали цялата тренировка няма да отиде по дяволите.

Причината е, че в продължителност на почти две десетилетия мнозина трениращи приемат факта, че трябва да осигурят протеини на тялото си до 45 минути след тренировка. Това се очаква да е ключът към оптималното натрупване на мускулна маса.

Теорията гласи, че приемането на протеин след силова тренировка спомага за по-бързото възстановяване, в следствие на което растат и мускулите – както на размер, така и на сила. Няма лошо – всеки вярва в нещо и го следва.

НОВИЯТ ПОДХОД

Преди години група ентусиасти анализирали 23 висококачествени научни доклада за правилния прием на протеини и на пръв поглед наистина изглеждало, че точно протеинът, приет в правилен момент, оказва огромно влияние върху размера на мускулите. Като се вземат предвид някои променливи (от рода на цялостния прием на протеини, състоянието на изследваните субекти и продължителността на самите проучвания), се оказва, че ролята, която играе таймингът въобще не е толкова голяма. Да си го кажем направо, истиата е, че количеството протеин, приемано през целия ден оказва доста по-голямо внимание от това кога е приет той. Така че, ако искаш да задържиш мускулната си маса, ще ти трябва нещо повече от това да приемаш протеини в правилното време.

ФОКУСИРАЙ СЕ ВЪРХУ ДНЕВНИЯ ПРИЕМ

Ако искаш да натрупаш маса, промени фокуса. Постави си като цел да приемаш поне 1.7 грама на всеки килограм от теглото си всеки ден.

Помага ли приемането на протеин веднага след тренировка? Да, но се оказва, че е много по-важно да си набавяш достатъчно, отколкото в правилното време – веднага след тренировка.


Защо? Защото анаболният ефект (този, който изгражда мускулите) от обикновеното ядене продължава цели 5-6 часа, а не само няколко минути след тренировка. Така че, стига да си набавяш достатъчно протеини през деня, дори на равни дози, и си тренираш редовно, не би трябвало да имаш проблеми с трупането на маса.

И в случай, че се чудиш какво количество протеин трябва да гониш, наскорошен анализ показва, че по-сериозно трениращите имат нужда от 1.6-2.2 грама протеин за всеки килограм от телесното тегло дневно. По-конкретно, някой с тегло 85 килограма на ден трябва да приема между 135 и 185 грама протеин.

Та, вече знаеш истината за връзката между приема на протеини и мускулния растеж. Сега остава само да дадеш всичко от себе си, за да постигнеш желаните резултати.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *