Партньор на Проватон
 Представете си, че наградата вече е ваша…

Представете си, че наградата вече е ваша…

Сподели в

В последните няколко седмици сте прекарвали по-голямата част от времето си в подготовка за важна среща, работейки по съставянето и репетирането на презентация, от която зависи дали ще привлечете във вашата компания големи клиенти. Когато най-накрая настъпва заветния ден и вие посрещате на вратата на офиса си хората, от които зависи успеха на вашата фирма, вие усещате едно познато на всички ни чувство на страх, че може да се провалите. Минала е едва една минута от началото на вашата презентация, а вие вече сте направили няколко грешки. Напрежението е толкова голямо, че просто не може да представите презентацията си по интригуващ и пленителен начин. Клиентите остават разочаровани, или още по-лошо, те едва дочакват края на презентацията от скука.

В каквато и сфера да работите, ако не можете да се справите със ситуация, в която залозите са високи и напрежението е до небесата, вашите умения, знания и способности се губят в сянката на несигурността и колебанието. Нови изследвания разкриват, че има начин да преодолеем страха си от работата под напрежение.

Изследователи от медицинския факултет на университета Джон Хопкинс са провели прочуване, в което е било анализирано представянето на група от хора в различни компютърни задачи, чието решаване е било обвързано с парична награда. Със всяка следващата задача паричната награда се е нараствала, а представянето на участниците се е влошавало. Нищо ново дотук. Интересната част е втория етап от изследването, при който вместо да печелят повече пари, участниците е трябвало да „запазят вече спечелените пари“. След тази промяна те са започнали да правят значително по-малко грешки в сравнение с първата част от експеримента.

Вдъхновени от постигнатите резултати, изследователите решили да организират ново прочуване, което да покаже дали участниците ще се представят по-добре, ако се научат да променят начина, по който гледат на високите залози. Изследователите са открили, че когато участниците в експеримента са били накарани да си представят, че вече са спечелили паричната награда, и че единствената им работа е да я запазят, те са се справяли значително по-добре със задачите.

Какво означава това за вас? Изследването показва, че може да намалите негативното влияние на работата под напрежение като преформулирате начина, по който гледате на високите залози, или иначе казано, като си представите, че вече сте постигнали успех.

Представете си, че наградата, която опитвате да спечелите, вече е ваша, и че от настоящото ви представяне зависи дали ще успеете да я запазите.

…………………

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *